Bivši promatrač UN-a u Haagu: Teških oštećenja nije bilo

SWIBERTIJUS DIJKSTRA, bivši promatrač UN-a sektora jug kazao je na suđenju hrvatskim generalima kako s obzirom na težinu granatiranja u Kninu, on nije vidio teška oštećenja objekata.

Dijkstra je novi svjedok tužiteljstva koji je trebao svjedočiti o prekomjernom granatiranju Knina u operaciji Oluja, što je jedna od bitnijih točaka optužnice protiv trojice hrvatskih generala, Gotovine, Čermaka i Markača.

Svjedok je rekao kako je vidio samo jednu oštećenu kuću i puno rupa od granata. Svjedočio je i o ljudima u uniformama koji su pljačkali po selima oko Knina te zaključio da se radilo o hrvatskim vojnicima zbog, kako kaže, specifičnih registarskih tablica žute boje na vojnim vozilima.

Dijkstra se kao promatrač znao i neformalno družiti s lokalnim stanovništvom, što je i sam priznao ali je isto tako napomenuo kako to nije utjecalo na njegov rad kao promatrača UN-a. Dodao je kako je od drugih promatrača čuo da su srpski civili nakon početka granatiranja 4. kolovoza, putem srpskog radija pozvani na evakuaciju.

B.V.
Foto: ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara