Bivši radnici koji blokiraju "Dalmatinku" traže uvid u financijsku dokumentaciju

BIVŠI radnici sinjske tvornice konca "Dalmatinke" koji već treći dan blokiraju rad tvornice, izjavili su kako su voljni odustati od daljnje blokade ukoliko im se omogući uvid u financijsku dokumentaciju o novcu od prodaje nekretnina, voznog parka i zaliha proizvodnje.

Radnici koji su ostali bez posla tijekom stečajnog postupka, okupljeni oko Stožera za obranu svojih prava, sumnjaju da je dio tog novca otišao na račun "Dalmatinke Nove", umjesto u stečajnu masu iz koje je trebalo isplatiti otpremnine i zaostale plaće.

Predstavnike Stožera za obranu prava bivših radnika danas je primio i sinjski gradonačelnik Mate Jukić.

On je obećao kako će organizirati zajednički sastanak stečajne upraviteljice "Dalmatinke" Blanke Mazut Tuđen, predstavnika sadašnjeg vlasnika tvornice te sindikata i Stožera, kako bi se našlo rješenje bar za početak isplate potraživanja bivših radnika.

Od ukupno 852 radnika sinjske "Dalmatinke", koja je bila u državnom vlasništvu, otišla u stečaj i lani je u rujnu prodana talijanskoj tvrtki "La Distributice", zaposleno je ostalo 420 radnika, a ostali su završili na burzi rada. Ukupna radnička potraživanja za sedam zaostalih plaća i otpremnine iznose 30 milijuna kuna.

Predstavnici Vladina Ureda za socijalno partnerstvo i Hrvatske udruge sindikata (HUS) na današnjem su sastanku u Zagrebu ocijenili da je blokada "Dalmatinke Nove" protuzakonita.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara