Bivši šef filipinske policije optužen da je preprodavao zaplijenjenu drogu

Bivši šef filipinske policije optužen da je preprodavao zaplijenjenu drogu
Foto: Epa

BIVŠI voditelj Nacionalne policije Filipina suočen je s kaznenom prijavom zbog navodnog sudjelovanja u preprodaji zaplijenjene droge. General Oscar Albayalde odstupio je prošlog tjedna s dužnosti nakon istrage navoda da je štitio policajce koji su nezakonito trgovali drogom.

Albayalde negira optužbe, ali je rekao da pozdravlja policijsku istragu, piše BBC.

Kontroverzna policijska akcija

Istraga filipinskog senata preporučila je da se generala Albayaldea i 13 policajaca pod njegovim zapovjedništvom tereti zbog preprodaje zaplijenjenih opojnih droga u 2013. godini. Filipinska istražna služba kriminalističke policije (PNP-CIDG) podnijela je danas protiv njih prijavu te je sada na ministarstvu pravosuđa hoće li na temelju podnesenih optužbi procesuirati bivšeg šefa policije.

General Albayalde postao je voditelj nacionalne policije 2018. godine i sudjelovao je u kontroverznoj državnoj akciji protiv trgovine drogom. Naime, filipinski predsjednik Rodrigo Duterte pokrenuo je kampanju za borbu protiv droge 2016. godine, no grupe za ljudska prava navode da su mnoga ubojstva tijekom policijskih operacija zapravo bila pogubljenja jer se osumnjičenima nije davala mogućnost da se brane na sudu i dokažu svoju nevinost.

Nije moguće doznati točan broj ubijenih

Podsjetimo, tri godine otkako je na Filipinima pokrenut rat protiv droge i dalje se nastavljaju nezakonita ubojstva od strane policije, a vlast odbija provesti o tome istrage.
 
U izvještaju pod nazivom "Oni samo ubijaju" Amnesty International je u srpnju ove godine zatražio od UN-ovog Vijeća za ljudska prava da odobri rezoluciju kojom se traži istraga na Filipinima gdje je na djelu "opasna normalizacija" ilegalnih egzekucija i policijskog zlostavljanja.

Točan broj smrti tijekom rata protiv droge koji je započeo predsjednik Rodrigo Duterte nije moguće utvrditi, no pretpostavlja se da je tijekom policijskih akcija ubijeno više tisuća ljudi. Iz policije tvrde da su osumnjičenici, koje policija ubije tijekom akcija, naoružani te da se odupiru uhićenju.

Vlasti opovrgavaju optužbe da je riječ o egzekucijama narkomana i dilera te tvrde da obitelji žrtava mogu tužiti policiju ako misle da je riječ o nelegalnim ubojstvima.

Policija ubija ljude koji pripadaju najsiromašnijim slojevima

Iz AI-a tvrde kako vlasti zataškavaju točan broj ubijenih te je tako nemoguće doznati koliki je točan broj žrtava, no sigurno je riječ o ljudima koji pripadaju siromašnom sloju i čije obitelji nemaju sredstva za pravnu bitku protiv policije.

Iz AI-ovog izvještaja iz travnja, koji se fokusirao na provinciju Bulacan, gdje je sada središte borbe protiv droge, zabilježeno je 27 ubojstava u 20 incidenata, od čega je 18 bilo policijskih operacija.

U tri četvrtine slučajeva ubijeni su se nalazili na policijskom popisu osumnjičenika za drogu. AI pretpostavlja da je više od pola ovih ubojstava neopravdano, što vlasti poriču. Policija tvrdi da su ubojstva, koja se događaju tijekom akcija u kojima se policajci pretvaraju da žele kupiti drogu, rezultat samoobrane.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara