Bivši šef Interpola priznao krivnju na sudu u Kini

Bivši šef Interpola priznao krivnju na sudu u Kini
Foto: EPA

BIVŠI šef Interpola Meng Hongwei priznao je krivnju na sudskom ročištu u četvrtak nakon što su ga kineski tužitelji optužili za primanje mita u vrijednosti od 2,11 milijuna eura, izvijestili su državni mediji. 

Interpol, globalna agencija za policijsku koordinaciju sa sjedištem u Francuskoj, prošlog je listopada objavio da je Meng podnio ostavku na mjesto predsjednika, nekoliko dana nakon što je njegova supruga prijavila njegov nestanak kada je otputovao natrag u svoju matičnu državu Kinu.

U ožujku je vladajuća Komunistička partija objavila da je istraga o Mengu pokazala kako je trošio "izdašne" količine državnog novca, zloupotrebljavao moć i odbijao slijediti stranačke odluke.

"Meng Hongwei u završnoj je izjavi priznao krivnju i izrazio žaljenje sudu", izvijestio je sa saslušanja službeni list People's Daily.

List dodaje da njegovi navodni zločini na različitim pozicijama, uključujući i mjesto zamjenika ministra javne sigurnosti i šefa kineske obalne straže, sežu u 2005. godinu.

Presudu će objaviti naknadno

Sud u sjevernom gradu Tianjinu presudu će objaviti kasnije.

Nije jasno tko je Mengov odvjetnik te nije bilo moguće kontaktirati njega ili drugog pravnog zastupnika za komentar. Kineski sudovi pod čvrstom su kontrolom Komunističke partije te je gotovo posve sigurno da će biti proglašen krivim.

Njegova supruga, koja je dobila azil u Francuskoj, rekla je da su optužbe protiv njega politički motivirane.

Na čelo Interpola došao 2016.

Meng je postao predsjednik Interpola krajem 2016., kada se Kina odlučila natjecati za više vodećih pozicija u međunarodnim organizacijama.

Njegovo imenovanje u to je vrijeme potaknulo zabrinutost grupa za zaštitu ljudskih prava jer su smatrali kako bi Kina mogla iskoristiti Mengovu poziciju za progon disidenata u inozemstvu.

Predsjednik Xi Jinping započeo je kampanju borbe protiv korupcije kada je došao na vlast 2012. godine te obećao usmjeriti se i na "tigrove" i "muhe", što je referenca na elitne službenike i obične birokrate.

Tijekom kampanje uhićene su i kažnjene tisuće službenika te su smijenjeni deseci viših stranačkih i vojnih dužnosnika.

Uz političku korupciju, antikorupcijske akcije usmjerene su i na one koji u javnosti izražavaju sumnju u stranačke odluke ili nisu dovoljno politički odani.

Kina je odbacila kritike da je kampanja jednako usmjerena na rješavanje političkih protivnika kao i na suzbijanje kaznenih djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara