Bivši slovački premijer priziva još ubojstava novinara? Slovaci izašli na ulice

Bivši slovački premijer priziva još ubojstava novinara? Slovaci izašli na ulice
Ilustracija: EPA

TISUĆE ljudi je sudjelovalo na današnjim prosvjedima u Slovačkoj, na kojima je traženo da bivši ljevičarski premijer Robert Fico zaustavi javne napade na medije i udruge civilnog društva, osam mjeseci nakon što je Fico pod pritiskom odstupio, zbog bure koju je izazvalo ubojstvo novinara.

Slovaci izašli na ulice

Fico je odstupio pod pritiskom masovnih prosvjeda u ožujku, ali je ostao čelnik vladajuće socijaldemokratske stranke Smer te su prosvjednici u petak isticali kako on iz sjene upravlja politikom.

Prosvjednici su se okupili u Bratislavi i sedam drugih gradova.

Prosvjede je organizirala organizacija "Za pristojnu Slovačku", grupa sastavljena većinom od studenata i udruga civilnog društva, koja je organizirala niz prosvjeda protiv Fica, a navode da nemaju nikakve veze sa slovačkom oporbom.

Bivši premijer indirektno poručio da priželjkuje još ubojstava novinara?

Organizatori su rekli kako ih je razljutila Ficova video poruka u utorak, koja je bila namijenjena "klaunima u medijima", uz poruku: "Pobijedit ćemo na općim izborima ponovo i nadam se da će vas to jako pogoditi".

Riječ pogoditi u slovačkom je dvoznačna te može predstavljati udarac, ali i biti sinonim za riječ "nastrijeliti".

Dan kasnije, više od 300 novinara potpisalo je otvoreno pismo u kojem su naveli da su Ficove riječi od njih napravile metu te da se čini kako je Fico u videu govorio o veljačkom ubojstvu novinara Jana Kuciaka.

Kuciak je radio na priči o pronevjeri poticaja Europske unije u kojoj su sudjelovali s politikom povezani poduzetnici.

Morao je otići nakon što je ubijen slovački istraživački novinar

Kuciak i njegova zaručnica ubijeni su u svome domu, a prema tužiteljima riječ je o naručenom ubojstvu.

Kuciakovo je ubojstvo uzrokovalo najveće postkomunističke prosvjede u Slovačkoj koji su uzdrmali vladu.

Fica je zamijenio njegov zamjenik Peter Pellegrini, ali je ista tročlana koalicija ostala na vlasti, što je mnoge razočaralo. Idući će se izbori održati 2020.

Prosvjednici su u petak uzvikivali: "Ovdje smo besplatno, nitko nam nije platio za dolazak", što je odgovor na Ficove optužbe, prema kojima strane sile potiču prosvjednike protiv njega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara