Bivši srpski policajci oslobođeni za ubojstvo albanske braće Bitić

Tekst: N.Š.
Foto: Blic

SUD ZA ratne zločine u Beogradu oslobodio je dvojicu policajaca Sretena Popovića i  Miloša Stojanovića za sudjelovanje u ubojstvu albanske braće Bitić 1999. godine, javlja B92.

Bivši policajci bili su optuženi za mučenje i sudjelovanje u ubojstvu Ilije, Mehmeta i Agrona Bitića, jer su ih predali Srpskoj specijalnoj policiji koja ih je upucala.

"Nakon ispitivanja oko 50 svjedoka i stručnjaka, došli smo do zaključka kako ne postoje dokazi da su počinili zločin", rekao je Vesko Krstajić koji je predsjedao sudskim vijećem.

'Optuženi nisu mogli znati kakva će biti sudbina braće Bitić'

Krstajić je rekao kako su braća Bitići imali status ratnih zarobljenika pa njihovo uhićenje nije bilo nezakonito.

"Za to nema nijednog dokaza jer je jasno da su okrivljeni braću Bitići, po naredbi generala Vlastimira Đorđevića, predali radnicima MUP-a, te nisu mogli znati kakva je njihova buduća sudbina", rekao je Božo Prelević, odvjetnik optuženih.

SAD tražile suđenje

Bitići su imali američko i albansko državljanstvo te su bili pripadnici "Atlantske brigade" koju je činilo oko 400 američkih Albanaca sa zadatkom, a bili su pod zapovjedništvom Oslobodilačke vojske Kosova. Uhićeni su 1999. zbog ilegalnog ulaska u Jugoslaviju i osuđeni na 15 dana zatvora. Nakon toga su ubijeni, a njihova tijela su nađena 2001. godine u masovnoj grobnici , vezani i s povezom na očima. SAD su tražile da se osude krivci za ubojstvo, no do sada nitko nije optužen za taj čin.

Na suđenju je trebao svjedočiti i Milorad Ulemek Legija, ali je on to odbio bez objašnjenja. Tužiteljstvo je najavilo žalbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara