Bivši zamjenik šefa CIA-e: Granice na Balkanu će se sigurno prekrajati

Bivši zamjenik šefa CIA-e: Granice na Balkanu će se sigurno prekrajati

Foto: 123rf

NEKADAŠNJI zamjenik šefa CIA-e za Balkan, Steven Mayer, u intervjuu za Večernje novosti rekao je kako postoje velike šanse za novo prekrajanje granica na Balkanu.

"Mislim da su velike šanse da će se granice mijenjati. Mijenjat će se granice na Kosovu, također i u BiH i u Makedoniji. Najopasnije mjesto na Balkanu trenutačno je Makedonija, ne samo zbog problema makedonskih Albanaca i makedonskih pravoslavaca već i zbog toga što među samim pravoslavcima u Makedoniji postoje nesuglasice", rekao je Meyer.

Od Meyera se inače ogradilo američko veleposlanstvo u BiH, nakon što je rekao kako postoje male nade za opstanak BiH kao države te da je vrlo vjerojatno da za pet godina ta država više neće postojati. On sad kaže da se radi o fiktivnoj državi, koja postoji samo na karti.

U istom intervjuu komentirao je i Oluju, rekavši da se tijekom nje dogodilo etničko čišćenje.

"Godine 1995. vidjeli smo kako se hrvatska vojska priprema napasti Krajinu. Kada se to dogodilo, nismo znali koliko daleko će to sve otići, i kada su bili na pola puta od napada, američka vlada ih je upozorila da bi se trebali zaustaviti. Nitko nije kažnjen, zato što nitko nije priznao ni ocijenio taj čin kao etničko čišćenje. Postoje mnogi ljudi na Zapadu koji tvrde da to nije etničko čišćenje, što je smiješno, jer to upravo i jest – rekao je Meyer, koji je koncept Haaškog tribunala nazvao "potpuno pogrešnim" te je ustvrdio da "u Haagu ima previše Srba".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara