BIVŠI ZAPOVJEDNIK NATO-A CLARK U UTRCI ZA PREDSJEDNIKA SAD-A

Bivši zapovjednik NATOa Wesley Clark objavio je u srijedu kako će se natjecati za mjesto američkog predsjednika postavši tako deseti kandidat među demokratima koji se nadaju pobijediti predsjednika Busha 2004. godine.

"Vodit ćemo kampanju koja će pokrenuti ovu zemlju naprijed, a ne unazad", rekao je Clark okupljenim pristalicama u Little Rocku u Arkansasu najavljujući svoju kandidaturu.

Bez ikakvog iskustva u politici Clark (58) postao je tako deseti demokrat koji se nada dobiti stranačku kandidaturu za predsjednika.

Clark je karijerni vojnik i diplomac vojne akademije West Point, a vojnu karijeru završio je kao zapovjednik NATO-a za Europu. On je 1999. godie vodio američke i NATO snage u napadu na Jugoslaviju zbog sukoba na Kosovu.

U najavi svoje kandidature naglasio je da će u kampanji inzistirati na pitanjima američke sigurnosti i gospodarstva.

U govoru koji nije sadržavao nikakve konkretne obrise moguće Clarkove politike on je obećao da će vratiti sigurnost Americi izgubljenu terorističkim napadima te obnoviti radna mjesta i ekonomske mogućnosti.

"Više od 100.000 američkih vojnika se bori u inozemstvu, a Amerikanci su opet zabrinuti za svoje građanske slobode", kazao je on.

Napadajući predsjednika Busha Clark je upitao zašto su Sjedinjene Države za njegova predsjednikovanja izgubile 2,7 milijuna radnih mjesta i od proračunskog viška ušle u zonu rekordnog manjka od skoro 500 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Clark se protivio ratu u Iraku i stalno kritizira način na koji administracija predsjednika Busha vodi okupaciju i obnovu Iraka.

Umirovljeni general Clark ulazi u utrku za predsjednika u trenutku kada istraživanja javnoga mišljenja pokazuju nezadovoljstvo Amerikanaca stanjem u Iraku i pokvarenim odnosima SAD-a sa saveznicima. Ankete također pokazuju da su Amerikanci najzabrinutiji gospodarstvom u kojem Clark nema nikakvog iskustva.

Najnovije istraživanje javnoga mišljenja, međutim, pokazuje da se i Clark i drugih devet demokratskih kandidata u pokušaju da zamijene predsjednika Busha suočavaju s teškom zadaćom. Anketa Qunnipiac instituta provedena od 11. do 15. rujna pokazala je da Bush ima prednost u odnosu na svoje protivnike najmanje 10 posto ili više.

General Clark je iz američke vojske prešao u mirovinu 2000. nakon 34-godišnje karijere tijekom koje je bio u Vijetnamu i vodio vojne pregovore koji su okončali rat u Bosni i Hercegovini 1995. Zapovjednik NATO-a je postao 1997., a tijekom vojne intervencije NATO-a na Kosovu 1999. sukobljavao se dužnosnicima američkog Pentagona. Nakon rata na Kosovu oslobođen je dužnosti zapovjednika.

Među demokratskim kandidatima u ovom trenutku po popularnosti vodi bivši guvrner Vermonat Howard Dean, ali je većina birača još neodlučna kojemu od njih dati povjerenje.

Clark je rođen u Chicagu, a odrastao u Little Rocku u Arkansasu. Oženjen je i ima jedno dijete.(Hina) sl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara