Bizjak i Komadina obišli rekonstruirane dionice ceste na Cresu i Lošinju

DIREKTOR Hrvatskih cesta Vladimir Bizjak i primorskogoranski župan Zlatko Komadina obišli su danas pet dionica rekonstruirane državne ceste D100 na Cresu i Lošinju ukupne dužine od oko 23 kilometra i ukupne vrijednosti radova od oko 50 milijuna kuna.

Na području Cresa rekonstruirano je 8,4 kilometra državne ceste u vrijednosti 24,7 milijuna kuna, a na području grada Maloga Lošinja rekonstruirano je 13,25 kilometra državne ceste u vrijednosti od 25,2 milijuna kuna.

Na rekonstruiranim dionicama cesta je proširena s 5,5 metara na šest metara širine. Izvođači radova bili su GPP Mikić i GP Krk.

Cjelokupna državna cesta od Porozine do Veloga Lošinja u dužini od oko 93 kilometra trebala bi biti rekonstruirana do 2006., ali bi radovi mogli potrajati nešto duže od toga roka, najavio je na konferenciji za novinare Vladimir Bizjak.

Ove godine bit će obavljene pripreme za rekonstrukciju obilaznice oko Vranskog jezera, izgradnju novog dijela te ceste i rekonstrukciju obilaznice oko Nerezina.

Nakon dovršetka tih dionica za rekonstrukciju će ostati još oko 25 kilometra ceste na Cresu i oko 17 kilometra na Lošinju.

Oko deset kilometra državne ceste D-100 u dobrom je stanju.

Bizjak je upozorio kako ima slučajeva da je priprema zemljišta na otocima skuplja od izgradnje cesta, ali Hrvatske ceste više neće prihvaćati.

Dodao je da se u ceste Primorsko-goranske županije ulaže ukupno oko milijarde kuna. U ceste Cresa i Lošinja u prvih šest mjeseci ove godine uloženo je 48,8 milijuna kuna, a u prošle dvije godine ukupno 110 milijuna kuna.

Bizjak je istaknuo da se u cestovne otočne programe ulaže radi razvoja otoka i turizma, jer kada bi se ulagalo na osnovi kriterija ukupnog godišnjeg prometa, ulaganja bi bila manja.

Komadina je podsjetio da se u krupnu cestovnu infrastrukturu Županije, posebice na otocima, nije ulagalo gotovo 25 godina.

Za otočni program županijskih i lokalnih cesta na otocima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu osigurano je 12,8 milijuna kuna, od čega iz proračuna Primorsko-goranske županije za 2003. sedam milijuna kuna, a Hrvatske ceste osigurale su 5,8 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara