Bjelorusija prekinula isporuku ruske nafte Njemačkoj, Poljskoj i Ukrajini

BJELORUSIJA je zaustavila isporuku ruske nafte Poljskoj, Njemačkoj i Ukrajini zbog eskalacija odnosa s Rusijom, izvještavaju strane agencije.

"Isporuka nafte Poljskoj i Njemačkoj preko Transneft Družbe noćas je zaustavljena. Poslali smo Bjelorusiji pismo u kojem tražimo objašnjenja." - rekao je Tomasz Zakrzewski, glasnogovornik poljskog naftovodnog operatera PERN.

Zamjenik poljskog ministra gospodarstva rekao je da su problemi s isporukom rezultat trgovinskog sukoba, dodavši da Poljska ima naftne rezerve za 80 dana.

Njemačka je priopćila da je isporuka nafte zaustavljena i njenim rafinerijama Leuni i Schwedtu na istoku države.

Dužnosnici iz Minska odbili su komentirati situaciju, dodavši da se sva pitanja vezana za prestanak isporuke nafte proslijede Transneftu.

Rusija je drugi svjetski izvoznik nafte i preko naftovoda Transneft Družba koji prolazi kroz Bjelorusiju isporučuje oko petinu ukupnog izvoza, odnosno milijun barela, najviše Poljskoj i Njemačkoj.

Bjelorusija je početkom godine odlučila uvesti porez na transport ruske nafte preko svog teritorija kao odgovor na rusko poskupljenje plina.

Naime, Bjelorusi su krajem godine bili primorani pristati na cijenu ruskog plina od 100 dolara, za razliku od dotadašnjih 45, i otada traje najnoviji energetski sukob između Bjelorusije i Rusije.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara