bjelovar: četiri županije za nove poduzetničke programe

Bjelovarskobilogorska, Koprivničkokriževačka, Osječkobaranjska i Virovitičkopodravska županija prihvatile su danas u Bjelovaru nove programe Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva za promicanje poduzetnika početnika, mladih poduzetnika do 30 godina i žena poduzetnica.

Dogovoreno je to na skupu čelnika četiriju županija s ministrom obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željkom Pecekom i ministrom financija Matom Crkvencom u Bjelovaru. U te programe četiri će županije i Ministarstvo uložiti osam milijuna kuna, u omjeru pola-pola.

Kako je rekao ministar Pecek, poduzetnici će novac moći dobiti vrlo brzo uz kamatu dva posto, otplatu na deset godina i dvije godine odgode. Napomenuo je kako očekuje da će u te programe u cijeloj Hrvatskoj biti potrošeno oko 50 milijuna kuna. Natječaji za programe bit će raspisani već idućeg tjedna, a odlučujuća će biti kvaliteta programa. Ministar je istaknuo i da će Ministarstvo osnivati inkubatore u srednjim školama kako bi se poticalo poduzetništvo te da će se založiti za uvođenje faklutativnih predmeta o poduzetništvu.

Ministar financija Mato Crkvenac je napomenuo kako bi novi zakon o stečaju i predloženi zakon o privatizaciji, te Hrvatskom imovinskom fondu trebali ubrzati rješavanje problema u tvrtkama koje kronično loše posluju, spomenuvši PIK-ove te na bjelovarskom području prijevoznika Čazmatrans i Zdenku iz Velikih Zdenaca. Ima li neka tvrtka program koji obećava izlazak iz krize, Ministarstvo financija predložit će Vladi da se u takvim tvrtkama država odrekne svojih potraživanja.

Ministar Crkvenac je izjavio kako je radi gospodarskog razvoja nužno regionalno povezivanje više županija, te da s tim u vezi očekuje veću aktivnost lokalnih zajednica u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Te će aktivnosti država pratiti ulaganjima u gospodarstvo i infrastrukturu, posebice na područjima od posebne državne skrbi, ali ne kao dosad u kuće i infrastrukturu nego u gospodarstvo, rekao je Crkvenac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara