Bjelovar: Obilježen Međunarodni dan obitelji

DRŽAVNI zavod za zaštitu materinstva, obitelji i mladeži u Bjelovaru je obilježio 15. svibnja, Međunarodni dan obitelji, predstavljanjem socijalnih programa toga grada i stručnim skupovima o rezultatima najnovijih istraživanja o obitelji.

Prosječna hrvatska obitelj ima jedno dijete, a svaka peta obitelj je jednoroditeljska; u Hrvatskoj je povećana i stopa rastava brakova, a sve je više jednoroditeljskih obitelji, no u našoj zemlji obitelj je još visoko na ljestvici u vrijednosnom sustavu, istaknuto je na predstavljanju rezultata dvaju istraživanja: "Činitelji demografskih kretanja u Hrvatskoj" prof. Jakova Gele i Anđelka Akrapa i "Jednoroditeljske obitelji: osobni doživljaji i stavovi okoline" autorica dr. Zore Raboteg-Šarić i dr. Ninoslave Pećnik.

Po procjenama UN-a, rečeno je, Hrvatska će u idućih 50 godina stalno gubiti stanovništvo. U sustavu potpore obiteljima Nacionalna obiteljska politika predviđa 35 mjera, a plan njihove provedbe Vlada treba prihvatiti u lipnju.

Bjelovar je već pokrenuo ili će uskoro pokrenuti program dobrosusjedske pomoći starim i nemoćnim osobama za koji će se podučavati osnovnoškolci. U gradskom vrtiću provodi se izdvojen program za djecu s posebnim potrebama. Centar za socijalni rad otvorit će i sklonište za žrtve obiteljskog nasilja i prostorije za odgoj djece i mladih s poremećajima u ponašanju. Te je projekte pokrenula gradska uprava ne čekajući reformu socijalne skrbi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima ravnateljice Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži Adinde Dulčić provedba socijalnih programa uvelike ovisi o lokalnoj zajednici, a Zavod će nastojati poduprijeti sve što bude u skladu s takvim programima.

Gradonačelnica Đurđa Adlešić naglasila je kako je uvjerena da će Ministarstvo rada i socijalne skrbi i Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži osigurati novac za daljnji rad programa jer su ti programi kvalitetni. Za grad je važno, dodala je, da su Ministarstvo i Zavod otvorili dva radna mjesta za rad s mladima.

Zamjenik ministra rada i socijalne skrbi Bože Borko Žaja pohvalio je grad Bjelovar jer prednjači u provedbi pojedinih obiteljskih programa. Dodao je da nacionalne strategije kasne, a važnu ulogu u njihovoj provedbi imat će županije, gradovi i općine jer najbolje poznaju svoje stanovništvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara