Blagoslov i useljenje zgrade vojnoga Ordinarijata 5. kolovoza

ZGRADA Vojnog ordinarijata bit će svečano blagoslovljena i useljena 5. kolovoza, na blagdan Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, zaštitnice vojske i policije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su o tom važnom događaju govorili vojni ordinarij Juraj Jezerinac i generalni tajnik i kancelar Ordinarijata Joško Šantić i Anđelko Kaćunko.

Na svečanu otvorenju i blagoslovu zgrade osim apostolskog nuncija u Hrvatskoj msgr. Giulia Einaudija bit će i predstavnik Kongregacije za biskupe nadbiskup Francesco Monterisi.

On će predati ključ Ordinarijata vojnom ordinariju Jurju Jezerincu koji će nakon blagoslova otvoriti zgradu.

Kako su izvijestili predstavnici Vojnog ordinarijata, nova zgrada nalazi se na Ksaveru i sagrađena je na zemljištu koje je darovao Prvostolni Kaptol zagrebački.

Gradnja je počela 1988., a zgrada obuhvaća oko 1500 četvornih metara. U prizemlju su smješteni uredi djelatnika Vojnog ordinaritaja, knjižnica i višenamjenska dvorana, a na prvom katu kapela Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta te stanovi za vojnog ordinarija, generalnog vikara i kancelara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u misnom slavlju osim vojnog ordinarija, apostolskog nuncija i nadbiskupa Monterisija sudjelovat će i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, hrvatski biskupi i vojni kapelani.

U ime predstavnika hrvatske vojske i policije, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, bit će nazočni načelnik Glavnog stožera OS general Marjan Mareković i ravnatelj policije Ranko Ostojić.

Isti dan bit će otkriven i spomenik Svetom Ocu, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, koji je danas postavljen uza zgradu Ordinarijata.

Na upit koliko je uloženo u zgradu generalni vikar Joško Šantić je odgovorio da ne zna točno koliko jer od početka gradnje nije bio član Povjerenstva za izgradnju. Dodao je da je unutrašnje uređenje i oprema staljala 1,400.000 kuna te da je u medijima ta svota četiri puta uvećana.

Na upit o slanju hrvatskih vojnika u Irak generalni vikar je rekao da Vojni ordinarijat o tome ne odlučuje, nego da je samo odgovoran za duhovnu skrb vojnika koji su uključeni u međunarodne mirovne snage. Naveo je primjer da je dušobrižništvo hrvatskih vojnika u Afganistanu povjereno vojnom kapelanu koji se skrbi za njemačke pripadnike mirovnih snaga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara