Blair: Članice UN-a odluku moraju donijeti ´tijekom ove noći´

BRITANSKI premijer Tony Blair pozvao je u nedjelju članice Ujedinjenih naroda da odluku o drugoj rezoluciji o Iraku donesu tijekom ove noći.

"Izbor je jednostavan. Moraju odlučiti da li će dopustiti drugu rezoluciju, kojom će jasno dati do znanja da pravi ultimatum postoji, a to ćemo doznati tijekom ove noći", kazao je Blair novinarima u zrakoplovu na povratku sa summita u Azorima.

Blair je ponovno podržao odluku američkog predsjednika George W. Busha da krajnji rok za novo glasovanje o Iraku u UN-u bude ponedjeljak, ali je izjavio kako osobno nije siguran da će se uspjeti probiti kroz diplomatske zapreke.

Teško je znati kako ćemo ovo riješiti, rekao je britanski premijer.

Blair nije otvoreno rekao da je njegov poziv na donošenje odluke tijekom noći upućen Francuskoj, no rekao je, očito aludirajući na tu zemlju, da ako se "njihove pozicije ne promijene i ako nastave prijetiti vetom na rezoluciju kojom se otvara put primjeni sile u slučaju nepoštivanja UN-ovih rezolucija o Iraku..., jako je teško vidjeti kako možemo pospješiti taj diplomatski proces".

Villepin: Francuska ne može prihvatiti ultimatum za Irak

Francuska ne može prihvatiti rezoluciju UN koja bi uključivala ultimatum ili automatsko pribjegavanje sili kako bi se osiguralo da Irak uništi svoje oružje za masovno uništenje, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin.

"Francuska je rekla što će učiniti (ako se predloži takva rezolucija)", rekao je ministar za radio Europe 1, govoreći o najavi predsjednika Jacquesa Chiraca da će iskoristiti pravo na veto koje Francuska ima kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN.

"Francuska ne može prihvatiti rezoluciju koja se nudi u New Yorku... a koja postavlja ultimatum i predviđa automatsku uporabu sile", rekao je Villepin, ponovivši francusko stajalište kako je i dalje moguće mirno razoružati Irak.

Britanski premijer Tony Blair neizravno je, po završetku summita na Azorima u nedjelju navečer, pozvao Francusku da razmisli tijekom noći o svojoj najavi blokiranja rezolucije koja bi otvarala put upotrebi sile u Iraku.

Francuski ministar ustvrdio je također da SAD nisu uspjele dokazati povezanost između Iraka i terorističke mreže al-Qaede.

"Danas ne postoji dokaz o vezi između al-Qaede i Iraka", rekao je u istom razgovoru Villepin, naglasivši i to da Irak ne blokira rad inspektora UN za razoružanje.

Francuska, prema njegovim riječima, smatra Sjedinjene Države "dragocjenim saveznikom" čiji prijatelj je bila i ostat će, i ne misli da će neslaganje oko Iraka loše utjecati na budućnost odnosa između dviju zemalja.

Rusija: Nova rezolucija o Iraku bez izgleda

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Juri Fedotov izjavio je u ponedjeljak da američkobritanski pokušaj usvajanja nove rezolucije o Iraku "nema nikakvih izgleda".

"Kao i ranije, ovaj nacrt nema izgleda proći u Vijeću sigurnosti", rekao je Fedotov dodajući kako Rusija smatra da "nove rezolucije nisu potrebne".

"Rusija smatra da većina u Vijeću, kao i u međunarodnoj zajednici, smatra da iračku krizu treba rješavati mirno", dodao je Fedotov.

Ovo je prva ruska službena reakcija o novoj rezoluciji nakon američko-britansko-španjolskog summita na Azorima, a nastavlja se na nešto ranije potvrđeno francusko stajalište o protivljenju napadu na Irak.


  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara