Blair o odnosu prema SAD-u i Europi; O muslimanima naspram zapada

BRITANSKI premijer Tony Blair inzistirao je u ponedjeljak, tjedan dana prije posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Londonu, na dvostrukom britanskom angažmanu europskom i tranatlantskom te ocijenio da će Irak "definirati odnose muslimanskog svijeta i Zapada".

"Želim ponoviti da položaj Velike Britanije u svijetu danas počiva na dva stupa blizanca: na našem savezu s Amerikomm i našoj pripadnosti Europskoj uniji", rekao je Blair u Londonu.

Oba su "potrebna" i "komplementarna" a Europa i Amerika dijele jednake vrijednosti i zato je antiamerikanizam neprihvatljiv.

"Ako bi Europa morala svoju vanjsku politiku definirati antiamerikanzimom bila bi to katastrofa za Europu, Britaniju, Ameriku", ocijenio je Blair u govoru na svečanoj večeri.

Britanci, koji kane prosvjedovati tijekom Busheva posjeta od 18. do 21. studenoga, imaju na to "demokratsko pravo", poručio je no pozvao ih je neka barem priznaju da bi bez intervencije "ti Iračani koji danas kušaju slobodu još uvijek bili pod čizmom Sadama Huseina i njegovih sinova".

Ishod događaja u Iraku definirat će odnose "muslimanskog svijeta i Zapada", rekao je nadalje Blair ocijenivši da je ta bitka suštinska za početak 21. stoljeaća i duboko će utjecati na razvoj arapskih država i Bliskog istoka.

Blair, kojega mediji redovito u karikaturama prikazuju kao Bushevu pudlicu zbog njegove odluke da slijedi SAD u ratu protiv Iraka, zbog toga se razišao s Njemačkom i Francuskom i naštetio svojoj težnji da bude most između Sjedinjenih Država i Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara