Bliska suradnica Angele Merkel predlaže "pogranične centre" na granici s Austrijom

Bliska suradnica Angele Merkel predlaže "pogranične centre" na granici s Austrijom

Foto: Hina

VISOKA dužnosnica u konzervativnoj stranci Angele Merkel predložila je uspostavu "pograničnih centara" na granici s Austrijom kako bi se ubrzala repatrijacija tražitelja azila koji ne zadovoljavaju uvjete za ostanak.

Julia Kloeckner, čelnica Merkeličnih kršćanskih demokrata (CDU) u zapadnoj pokajini Falačkom Porajnju, svoj je prijedlog pažljivo uobličila i nazvala ga "planom A2", a ne "planom B", dodajući da je kancelarkino traženje rješenja na europskoj razini za veliki priljev tražitelja azila na kontinent i dalje pravilan pristup.

"Mi ga želimo nadopuniti", napisala je ona u obrazloženju svojeg stajališta. U tom je dokumentu, čiju je kopiju Reuters dobio na uvid, Kloeckner predložila da se "na njemačko-austrijskoj granici uspostave pogranični centri".

Prijedlog, koji je podržao glavni tajnik CDU-a, pokazao je frustracije u stranci zbog sporog napretka u postizanju rješenja za izbjegličku krizu na razini EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kloeckner, koja se tiho pozicionirala kao vodeća kandidatkinja koja bi mogla naslijediti Merkel kad jednom ode s dužnosti, također je pozvala Njemačku da pruži potporu Italiji, Grčkoj i Turskoj u procesuiranju zahtjeva za azilom u tamošnjim registracijskim centrima.

Ti bi se registracijski centri i pogranični centri uzduž granice s Austrijom bavili vraćanjem tražitelja azila koji ne zadovoljavaju uvjete, što bi ublažilo pritisak na njemačke općine, napisala je.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, član CDU-a, izjavio je da njemačka policija svakodnevno odbija 100 do 200 ljudi na granici koji ne ispunjavaju uvjete.

"Mi nudimo sigurnost i zaštitu onim ljudima koji bježe pred ratom i progonom", kazao je on za Bild am Sonntag. "Međutim, to također znači da će oni koji ne traže tu zaštitu biti odbijeni na granici."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara