Bliski Kolindin suradnik branio je u desničarskoj emisiji, imao gomilu gafova

Bliski Kolindin suradnik branio je u desničarskoj emisiji, imao gomilu gafova
Foto: Screenshot Youtube

U DEMOKRACIJI, suludoj kontakt-emisiji Vinkovačke televizije, krajem prošlog tjedna gostovao je Goran Ivanović Lac (HDZ), dožupan osječko-baranjski i šef stožera kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Inače, šef Kolindine kampanje za Hrvatsku je Ivanovićev nadređeni, župan Ivan Anušić.

Voditeljica emisije Tatjana Markić je sa zaljubljenim pogledom u očima i karakterističnom snishodljivošću Ivanovića predstavila kao “čovjeka poznatog hrvatskoj naciji”, a onda su krenula pitanja i komentari gledatelja te Ivanovićevi odgovori koji su otkrili da dotični baš i nije najbolje upućen u neke relevantne i aktualne teme. Također, Ivanović je pokazao zavidan talent za praznu priču, čime je zapravo idealna osoba za vođenje Kolindine kampanje u spomenutoj županiji.

Pohvale Plenkovićevoj vladi

Naravno, Ivanović se odmah na početku pohvalio da je član HDZ-a od 1989. i da nikad nije izlazio iz stranke, a onda je krenuo s pohvalama Kolindi i Plenkovićevoj vladi.

“Prva vlada koja je u ovih 30 godina stavila pod institucionalnu jednu regiju, a to je Slavonija, Baranja i Srijem, to je upravo vlada gospodina Andreja Plenkovića koja je kroz institut Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u okviru vlade Republike Hrvatske rekla ‘Slavoniji, Baranji i Srijemu moramo pomoći, to je naš zadatak’. Slavonija, Baranja i Srijem su nastradali najviše za vrijeme Domovinskog rata, a i poslije rata nisu ništa bolje prošli. Nijedna vlada nije pokazala bog zna kakav interes za ovaj kraj. Mi sada imamo po prvi put nešto što možda nije najbolje, nije najjače, nije najviše, ali je sigurno podloga za to više, jače i bolje. Stoga smatram da je to jedan od najboljih poteza”, mljeo je Ivanović koji je tako ujedno i priznao da je podržavao sve one HDZ-ove vlade koje nisu ništa učinile za Slavoniju.

“I ja imam ideologiju koju zastupam 30 godina i borim se za nju svaki dan, ali ne po seoskim gostionama, nego na mjestu gdje se to radi, na dužnostima koje ti daju da pokažeš znaš li nešto ili ne”, izjavio je Ivanović, da bi samo pola sata kasnije rekao kako njega nije briga za ideologiju i da Hrvatsku opterećuju ideološke podjele.

“Predsjednik vlade ima ovlasti kakve predsjednik države nema niti ih treba imati”, rekao je na početku emisije šef Kolindinog stožera, a na kraju je rekao da ne bi bio protiv povećanja predsjedničkih ovlasti.

"Nije njegova ingerencija" odgovarati na pitanje o referendumu o promjeni izbornog sustava

Na pitanja gledatelja o tome kako je ministarstvo Lovre Kuščevića poništilo potpise za referendum o promjeni izbornog sustava, Ivanović se pak pravio da ne zna o kakvom je referendumu riječ. Kada mu je drugi gledatelj objasnio o čemu je riječ, tako da se Ivanović nije više mogao izmotavati kako ne razumije, odgovorio je da to “nije njegova ingerencija”. Nije imao ni odgovor na pitanje o tome hoće li Kolinda pomilovati ratnog zločinca Tomislava Merčepa, što je postala fiksacija na ekstremnoj desnici.

Ivanović je izjavio da bi zvijezdu petokraku trebalo zabraniti, očito nesvjestan da bi to bilo suprotno odluci Europskog suda za ljudska prava, a izvalio je i da je Hrvatska od smrti Franje Tuđmana “bila nestabilna” te da je postala stabilna tek kada je “Kolinda došla na Pantovčak”.

Ne zna brojati ni do pet

Više puta je Ivanović ponovio da on najviše voli argumentirati brojkama, no pokazalo se da mu je problem i brojati do pet. Izjavio je kako je “pred nama ciklus od četiriju izbora”, navodeći predsjedničke izbore, parlamentarne izbore sljedeće jeseni i lokalne izbore u svibnju 2020. To su tri izborna ciklusa, a ne četiri.

Jedan od vrhunaca gluposti u nastupu šefa Kolindinog stožera za Osječko-baranjsku županiju svakako je njegova teza da je Kolinda u težoj poziciji u kampanji “jer mora obavljati predsjedničke dužnosti”. “Ona je bitno u zaostatku jer je morala obavljati svoje državničke poslove i nije se mogla posvetiti pravoj kampanji”, rekao je Ivanović unatoč tome što je svima u Hrvatskoj jasno da Kolinda već odavno vodi kampanju za reizbor, pritom zloupotrebljavajući predsjedničku poziciju. Zamjerio je pak onima koji tvrde da je “ona u prednosti, ona ima limuzinu” te zaključio: “Znate kako je to.”

Ivanović ispalio da je Kolinda "vjerojatno zaslužna" što će Hrvatska predsjedati EU-om

Izjavio je i kako je to što će Hrvatska od početka sljedeće godine predsjedati Europskom unijom “vjerojatno zasluga predsjednice koja je svoju karijeru gradila na tim diplomatskim odnosima”. Naravno, Kolinda nema nikakve veze s time, već je odluka o rasporedu predsjedanja do 2030. godine donesena na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu u ljeto 2016. godine.

Bilo je tu i demagogije o tome kako nije u redu “nazivati Slavoniju pustom zemljom”, na koju su reagirali i gledatelji te mu govorili da je Slavonija propala. Ivanović je na to replicirao tvrdnjom da “Slavonija izgleda puno bolje, a demografski, Bože moj, dapače”.

Šef Kolindinog stožera za Osječko-baranjsku županiju se izmotavao i kad je upitan u vezi Kolindine izjave da će Milanu Bandiću nositi kolače u zatvor.

Petljanje o Bandiću i kolačima

“Meni je stvarno smiješno da mi kroz… Možda je žena stvarno htjela biti malo smiješna. Zar ona ne može biti malo ironična, sarkastična, na kraju krajeva humoristična u tom dijelu? I zašto… kako… kojem sucu je ona poslala poruku ‘nećeš zatvoriti Bandića ako je kriv’? Ja mislim da svakoga tko je umočio prste u pekmez i u med treba zatvoriti, treba odrobijati, to je jasno. Ja nisam iščitao tu poruku iz tih kolača. Bojim se da… evo… to vam je to”, mrmljao je Ivanović.

Zanimljivo je i da je nehotice još utopio Kolindu u vezi njenih veza s Bandićem, izjavivši: “Ja gospodina Bandića ne poznajem niti sam s njime ikad, za razliku od nekih drugih kandidata, tandlovao (što god ta riječ značila, op.a.). Ja nisam niti sam ga ikada imao priliku upoznati niti me to posebno zanima. Ali da je on sad toliko jako bitan čovjek u izboru predsjednika države, nije.”

Voditeljica je uletjela s pitanjem “Je li sve to manipulacija medija?” na što je Ivanović odgovorio da jest.

Naravno, nikoga nije briga je li se dožupan osječko-baranjski upoznao s Bandićem, nego je stvar u tome da se s njime naslikava i stalno ga brani kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, da je Bandić bio u prvim redovima na predstavljanju njenog programa za ove izbore i da je ona prihvatila njegovu političku podršku.

Osječko-baranjski dožupan misli da Hrvatima trebaju vize za putovanje po članicama EU-a?

“Danas-sutra ćemo ući u Schengen kada ćemo bez ikakvog viznog i drugog režima moći obilaziti sve zemlje Europske unije”, rekao je na samom kraju emisije Ivanović. Naravno, građani RH mogu već godinama bez viza putovati Europskom unijom.

Sve u svemu, Ivanović se pokazao spektakularno neupućenim u neke općepoznate stvari, a nije se baš ni snašao kad je trebalo objasniti razne Kolindine gafove.

Ipak, uspio je svojim nastupom nehotice ubiti dvije muhe jednim udarcem: 1. Još jednom je dokazao da je funkcija dožupana posve nepotrebna kad je može obavljati netko poput njega i 2. Podsjetio je da Kolindin stožer nije ništa pametniji od kandidatkinje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara