BLIZU TRI ČETVRTINE RUSKIH ZATVORENIKA JE BOLESNO

Blizu tri četvrtine ruskih zatvorenika, ili njih oko 590.000 boluju od mentalnih ili teških bolesti poput AIDSa, tuberkuloze ili sifilisa, otkrila je u četvrtak jedna visoka dužnosnica ruskog ministarstva pravosuđa.

"Trećina zatvorenika su mentalni bolesnici, 26.000 ima sifilis, 1.500 hepatitis, 74.000 tuberkulozu", precizirala je Ala Kuznecova, zamjenica direktorice kaznenog odjela pri ministarstvu pravosuđa u izjavi za agenciju Interfax.

Uz to je 36.000 zatvorenika seropozitivno i gotovo svi su bili ili jesu narkomani, dodala je ona. Kuznecova je ocijenila da danas ima 820.000 osoba u zatvorima, dok ih je 1. siječnja ove godine bilo 877.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusija je promijenila svoj kazneni zakon i uvela alternativne kazne za određene zločine kako bi smanjila prenapučenost zatvora koji predstavljaju jedan od najvećih zatvorskih sustava svijeta.

Prema podacima Međunarodnog centra za istraživanja zatvora, Rusija je s 628 zatvorenika na 100.000 stanovnika treća zemlja s najvišom stopom zatvorenika na svijetu iza Kajmanskih Otoka i Sjedinjenih Država koje imaju 686 zatvorenika na 100.000 stanovnika.

Prošle godine je povjerenstvo za ljudska prava Vijeća Europe ukazalo na "okrutna i neljudska postupanja" kojima su svakodnevno izloženi zatvorenici u Rusiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara