Blokirana izgradnja Nobelova centra u Stockholmu

Blokirana izgradnja Nobelova centra u Stockholmu

Foto: Google Street View

ŠVEDSKI sud blokirao je danas kontroverzni projekt izgradnje Nobelova centra u Stockholmu koji bi, prema mišljenju kritičara predvođenih kraljem Karlom XVI. Gustafom, mogao uništiti povijesnu četvrt glavnoga grada.
 
Projekt Nobelove zaklade, djelo Britanca Davida Chipperfielda, predviđa izgradnju goleme pozlaćene zgrade pravih kutova na keju na mjestu zgrade carine iz 19. stoljeća.
 
Zbog njezine veličine i stila koji je suprotnosti s klasičnim korištenjem kamena u okolici, Centar Nobel izazvao je velike kritike.
 
Izgradnja kasni zbog sudskih sporova
 
Prizivni sud dao je kritičarima privremeno za pravo ocijenivši da bi projekt "nepovratno promijenio razumijevanje povijesti Stockholma kao lučkog, pomorskog i trgovačkoga grada".
 
Zgrada bi mogla nanijeti štetu "očuvanju kulturne baštine" četvrti Blasieholmen, navodi se također u presudi, na koju se izvođači projekta mogu žaliti višoj instanci.
 
Projekt je već smanjen za jedan kat nakon javne rasprave, a Gradsko vijeće odobrilo ga je 2016. Izgradnja je trebala početi 2017., no kasni zbog sudskih postupaka.
 
Bogati pokrovitelji
 
U novoj zgradi trebale bi se održavati sve aktivnosti Zaklade, osim Nobelova prijema nakon dodjele nagrada koji će ostati u Gradskoj vijećnici.
 
Izgradnju će najvećim dijelom financirati bogati pokrovitelji, među kojima su obitelj Wallenberg, jedna od najbogatijih u zemlji, i Persson, koja kontrolira modni lanac H&M.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara