Bloomberg: Hrvatska i Francuska su jedine u EU koje će sljedeće dvije godine imati deficit preko 3%

Bloomberg: Hrvatska i Francuska su jedine u EU koje će sljedeće dvije godine imati deficit preko 3%

Foto: Index

KADA je riječ o fiskalnoj disciplini u Europskoj uniji, tri je magična brojka, piše Bloomberg opisujući brojku tri kao gornju granicu dopuštenog postotka deficita.

Tri posto ukupnog BDP-a je limit, a pet zemalja EU će, kako sugerira Bloombergovo istraživanje iz siječnja, taj limit probiti.

Tih pet zemalja su Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Španjolska, Grčka i Hrvatska. Osim ovih pet, pragu su blizu i Finska, Poljksa i Rumunjska.

Prema naredbama Europske unije vlade moraju deficit držati unutar 3% od BDP-a, a uz to trebaju smanjiti dug na najviše 60% od ukupnog BDP-a ili će se suočiti s posljedicama neodgovorne fiskalne politike,

Od Sporazuma o stabilnosti i rastu iz 1998. godine čak 25 od 28 zemalja prekoračilo je deficitarni limit. Švedska, Estonija i Luksemburg su jedine tri zemlje kojima je su izbjegle prelazak limita. Za ovu neslavnu statistiku EU uvelike se može kriviti krizu koja je izbila 2008. godine. Tada je broj zemalja koje probijaju fiskalni limit porastao s dvije zemlje 2007. (Grčka i Mađarska) na čak 22 zemlje dvije godine kasnije. U tom periodu prosječni deficit porastao je s 0,9% na 6,7% BDP-a.

Ove godine broj onih koji prekoračuju limit, ako je vjerovati procjenama, bit će najmanji u devet godina. Sljedeće godine ta brojka će biti još manja. Tako se pretpostavlja da će 2017. godine deficit od 3% BDP-a premašiti samo dvije zemlje- Francuska i Hrvatska. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara