Bloomberg: Hrvatsko rješenje za švicarce loše za banke, dobro za ekonomiju i investitore

Bloomberg: Hrvatsko rješenje za švicarce loše za banke, dobro za ekonomiju i investitore

Foto: Hina

BLOOMBERG navodi premijera Zorana Milanovića kao još jednog lidera istočne Europe koji je odlučio povesti bitku sa zlonamjernim zajmodavcima zatraživši da predaju stotine milijuna eura u odšteti klijentima, ali i kao dokaz da je investitorima dojadio stres s bankama.

Nakon što je Mađarska natjerala banke u crveno dodatnim porezima i zakonima koji traže konverziju hipoteka u švicarskim francima u domaću valutu, a Poljska se povela za primjerom, jednak se scenarij odvija u Hrvatskoj gdje je ministar financija Boris Lalovac okrivio "pakosne" banke za namjerno opstruiranje aukcije duga i zaprijetio "neviđenim" mjerama ako one ponovne ne započnu s kupovinom obveznica.

Bloomberg ističe da se okršaj vodi u predizborno vrijeme i da Milanović u anketama kaska za sadašnjom oporbom, ali i da reakcija investitora na kretanja u Hrvatskoj pokazuje indiferentnost prema potezima bankara. 

"Uklanjanje ranjivosti"

"To je negativno za banke, ali dugoročno dobro za ekonomiju," komentirao je Dmitrij Barinov koji nadgleda više od 2.6 milijarde dolara u frankfurtskom Union Investment Privatfonds GmbH i nastavlja s izdašnim ulaganjem u hrvatski dug jer, kako kaže, potezi vlade stvaraju klimu u kojoj će nacionalna ekonomija biti otpornija na kretanja vanjskih valuta. "To uklanja ranjivost," rekao je.

Iako su hrvatske euro-obveznice u dva tjedna od 2. listopada bile najveće gubitnice na području istočne EU, one se u posljednjim danima oporavljaju zajedno s ostatkom obveznica zemalja u razvoju na koje utječe odluka američke središnje banke da odgodi podizanje stopa. Hrvatske obveznice koje na naplatu stižu u 2024. godini u ponedjeljak su kotirale lošije od mađarskih, no investitori sugeriraju da bi situacija trebala biti obrnuta i značajno povoljnija po Hrvatsku. 

Investitori imaju povjerenje i apetit za naše obveznice

"Hrvatska se vratila ekonomskom rastu nakon šest godina recesije i smanjenje deficita je jedan u nizu dobrih trendova," napisao je u prošlotjednoj analizi Timothy Ash, strateg za zajmove iz londonskog Nomura International Plc.

Pitanje kredita u švicarcima se "moralo adresirati jer se predugo odugovlačilo," dodao je. "Kao u Mađarskoj, rješenje će na kraju, uz negodovanje, prihvatiti bankarski sektor".

Iako pojedine banke u Hrvatskoj prijete tužbom zbog očekivanog gubitka u iznosu od 1.2 milijarde eura, investitori imaju povjerenje i rastući apetit za naše obveznice.

Tako je Lutz Roehmeyer, koji upravlja fondom od 1.1 milijarde eura u Landesbank Berlin Investment GmbH, prošlomjesečnu rasprodaju hrvatskih euro-obveznica iskoristio za povećanje uloga.

"Ja sam izrazito borben kad je riječ o Hrvatskoj," rekao je Roehmeyer prošlog tjedna. "Prinos je suviše velik, čak i uz slab ekonomski rast i neortodoksni zakon o konverziji kredita koji kvari odnose sa zapadnim bankama. EU će nastaviti gurati Hrvatsku prema fiskalnoj odgovornosti."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara