Bog sve oprašta: Zločincu Karadžiću svećenik donosi pričest u ćeliju

ČINI se kako "Bog sve oprašta" pa i ratni zločinci poput Radovana Karadžića mogu nesmetano, unatoč strahotama koje su počinili, primati pričest. Kako prenosi Kurir, danas će pravoslavni svećenik, u ćeliji pričestiti Karadžića, jer je pravoslavni blagdan Velike Gospe, kojim se završava 14-dnevni post.

Luka Karadžić, brat haškog optuženika, rekao je kako je upravo "pričešćivanje na blagdan Velike Gospe razlog zbog kojeg je Karadžić tražio da saslušanje, na kojemu se treba izjasniti o krivnji, bude zakazano za 29., a ne za 28. kolovoza". "Radovan će završiti svoj post, ali i dalje neće uzimati hranu koju mu spremaju u Scheveningenu. Ima svoj režim ishrane i dovoljna mu je zatvorska kantina. Njemu ne treba mnogo. Izbjegava meso i ugljikohidrate, a uzima više vitamina", dodao je njegov brat Luka.

BIA Karadžiću na laptop snimila crtić

Da Karadžiću ne bude dosadno u haškoj ćeliji, pobrinuli su se agenti BIA-e, koji su mu na laptop snimili crtani film. Bar je to ustvrdio Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić u razgovoru za Kurir.

"Naš stručnjak je utvrdio da je netko radio na računalu 19. srpnja i 1. kolovoza i da je na laptopu rađeno ukupno deset sati. Ovu analizu je potvrdio i policijski stručnjak. To je još jedan dokaz da je Karadžić uhićen 18., a ne 21. srpnja, jer nisu operativci BIA-e uhitili prvo laptop pa dva dana kasnije Karadžića", rekao je Vujačić, dodajući kako će računalni stručnjaci narednih 15 do 20 dana analizirati laptop te o tome napisati izvještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znamo još što je sve brisano, ali policija je pored Karadžićevih pronašla i DNK tragove koji mu ne pripadaju. U laptopu i na CD-ima se nalaze njegovi govori, izjave, bilješke, naredbe...", naveo je Vujačić.

"Zbog sporazuma s Holbrookeom htjeli likvidirati Karadžića"

Karadžić je sudskom vijeću predao podnesak u kojemu traži da se utvrdi postojanje sporazuma s Richardom Holbrookeom, jer su "upravo zbog tog sporazuma kasnije željeli likvidirati Karadžića". "Imamo čvrste dokaze toga da je postojala odluka o likvidaciji Karadžića i mi ćemo ih dostaviti sudskom vijeću", najavio je odvjetnik Goran Petronijević.

Karadžić je u podnesku naveo kako "strahuje i od sudske likvidacije", odnosno "mogućnosti mijenjanja pravila haškog suda, kad god to nekom zatreba te suđenja po hibridnom pravosudnom sustavu". Dodao je i kako sastav sudskih vijeća pokazuje kako "značajnu ulogu igraju suci iz zemalja NATO saveza, dok je upadljivo i prkosno odsustvo sudaca iz pravoslavnih zemalja, slovenskih zemalja i zemalja slobodnog svijeta".

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara