Bogati katarski šeik želi ulagati u hrvatski turizam, ali traži garanciju da mu investicija neće propasti

Bogati katarski šeik želi ulagati u hrvatski turizam, ali traži garanciju da mu investicija neće propasti

Foto: Goran Mehkek / Cropix

TURIZAM je temelj hrvatskog gospodarstva i nudi najviše potencijala za privlačenje stranih ulagača, složili su se sudionici prve panel diskusije na forumu "Invest in Croatia". Među njima je bio i prebogati katarski šeik Mohamed Althani, direktor Qatar Connecta, koji ni sam ne zazire od ulaganja u Hrvatsku.

Šeik Althani nije, doduše, specificirao u koje bi projekte u našoj državi uložio svoj novac, ali kazao je da Hrvatsku trenutno smatra vrlo plodnim tlom za ulaganje. Položaj Hrvatske kao potencijalnog mamca za investitore dodatno će učvrstiti ulazak u Europsku uniju, smatra Althani.

"Ako ja uložim u nešto četiri ili pet milijuna eura, želim garanciju da mi ta investicija neće propasti zato što će nešto poći krivo. EU pruža tu sigurnost investitorima", kaže Althani.

Treba li Vlada sve prepustiti privatnim ulagačima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeik je, u maniri pravog neoliberalnog kapitalista, sugerirao hrvatskoj vladi da ključne gospodarske sektore prepusti privatnim poduzetnicima. Vlada bi, smatra Althani, u razvoju turizma i ostalih sektora koji su investitorima privlačni morala imati ulogu pomagača, davati poduzetnicima svu potrebnu podršku, ali ne i ulagati državni kapital u vidu javno-privatnog partnerstva."Slažem se da Vlada mora nadzirati velike projekte, ali taj nadzor treba biti minimalan", kaže Althani. Turistički sektor se, smatra katarski šeik, može iskoristiti i da se pomoću njega privuku investitori u ostale sektore koje Hrvatska želi razvijati: energetiku, petrokemiju, industriju, nove tehnologije...

Kapital privlači kapital

Takav potencijal u hrvatskom turizmu vidi i Frank Stronach, osnivač Magma Internationala. "Hrvatska se mora fokusirati na razvoj elitnog turizma. S takvim turizmom dolaze najbolji gosti, bogati poduzetnici, koji će, kada jednom dođu u Hrvatsku, možda poželjeti u nju nešto i uložiti. Turizam mora imati ulogu u privlačenju velikog kapitala", kaže Stronach.

Stronach je Hrvatskoj savjetovao i razvoj agrikulture, ali također na elitnoj razini. Ako krene u masovnu proizvodnju, Hrvatska ne može konkurirati puno većim i gospodarski jačim državama na europskom tržištu. No, može proizvoditi najbolju prirodnu hranu visoke kvalitete i izvoziti je mušterijama s dubljim džepovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara