"Boka Star": Ispitan zapovjednik broda Nikolić

ZAPOVJEDNIK broda "Boke Stara" Josip Nikolić danas je u sklopu istrage o krijumčarenju 208 tona vojnog eksploziva tim brodom preko riječke luke izjavio kako nije znao da je na brod ukrcan nedopušten teret.

Po riječima njegova branitelja Miroljuba Maćešića iskaz koje je Nikolić danas dao na Županijskom sudu u Rijeci istovjetan je onima koje su u istrazi dali ostali članovi posade, kazao je Maćešić. Njih desetak također su isticali da nisu znali što se nalazi u kontejnerima te da su stoga pri ukrcaju i iskrcaju tereta i sami bili izvrgnuti opasnosti.

Maćešić je rekao da je Nikolić pred istražnom sutkinjom Srebrenkom Šantić iskazao sumnju da mu je prijevoz nedopuštena tereta ´namješten´. Na ´Boku Star´ ukrcao se u početku rujna prošle godine, kad je brod prevozio teret u Bejrut. Nakon povratka iz Bejruta brod je 15-ak dana bio u crnogorskoj luci Baru, gdje je ukrcan novi teret za koji je poslije utvrđeno da je to vojni barut.

Dodao je da je istraga potvrdila originalnost isprava koje potvrđuju da su kontejneri s bačvama i sanducima vojnog baruta zapečaćeni u mjestu Požegi u Srbiji te isprava koje potvrđuju da je riječ o teretu koji je jugoslavenska tvrtka Jugoimport izvozila u Siriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapovjednik i prvi časnik ´Boke Stara´ Josip Nikolić i Damir Balabušić uhićeni su i pritvoreni potkraj listopada prošle godine kad je na brodu u riječkoj luci pronađeno 208 tona vojnog baruta. Zbog sumnje da su počinili kažnjiva djela neovlaštena posjedovanja i nabave vojnog eksploziva, izbjegavanja carinskog nadzora i krivotvorenja isprava oni su kazneno prijavljeni. Obojica su na osnovi odredaba novoga Zakona o kaznenom postupku na slobodi od 16. siječnja.

U istrazi je utvrđeno da deklaracije tereta na ´Boki Staru´ nisu odgovarale stvarnu stanju, kao ni ostale popratne i carinske isprave i podatci o brodu.

Svi su članovi posade preslušani, pa im je dopušten povratak u Crnu Goru, t.j. Jugoslaviju koje su državljani. Prvi časnik Damir Balabušić nakon izlaska iz pritvora također je otputovao u Crnu Goru.

Istraga za koju je ovlašten Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) nastavlja se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara