Bolivijske sukobljene strane postigle sporazum o održavanju novih izbora

Bolivijske sukobljene strane postigle sporazum o održavanju novih izbora
Foto: EPA

BOLIVIJSKA privremena vlada i zastupnici stranke bivšeg predsjednika Eva Moralesa, koji je u egzilu u Meksiku, postigli su sporazum o održavanju novih izbora što bi moglo pomoći u rješavanju političke krize u toj južnoameričkoj zemlji.

Na sinoćnjoj sjednici bolivijskog Senata, predsjednica tog doma, članica Moralesove stranke MAS, rekla je da je dogovoreno da se ide prema novim izborima nakon tjedana prosvjeda i nasilja koji su doveli do toga da ljevičarski čelnik Morales pod pritiskom podnese ostavku.

"Povijesni dan"

"Danas je povijesni dan jer smo uspjeli postići dogovor između oporbe i vlade s jedinim ciljem da se održe novi izbori što je prije moguće, kako bi uspostavili mir u našoj zemlji i prije svega obranili demokraciju", rekla je Monica Eva Copa Murga.

Ona je pozvala bolivijske snage sigurnosti suočene sa sukobima na ulicama s Moralesovim pristašama da se s poštovanjem odnose prema domorodačkim skupinama u zemlji.

"Oslobodimo se boja, radikalnih stajališta, jer je mir ono što naša zemlja sada traži", kazala je Copa Murga.

Novi izbori moraju se sazvati u roku od tri mjeseca

Bolivijska privremena predsjednica Jeanine Anez, koja je preuzela dužnost u utorak, ranije je dala naznake da želi popraviti odnose s Moralesovom strankom. Međutim, kazala je da se Morales neće smjeti kandidirati na predstojećim izborima.

Anez nije objavila datum novih izbora, ali ih prema ustavu mora sazvati u roku od 90 dana otkako je preuzela dužnost.

Moralesova 14-godišnja socijalistička vlast okončana je u nasilnim prosvjedima nakon optužbi o namještanju glasova na izborima. Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima Moralesovih protivnika, pristaša i policije otkako su prvi put izbili prosvjedi prije tri tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara