Bolivijski parlament primio Moralesovo pismo ostavke

Bolivijski parlament primio Moralesovo pismo ostavke
Ilustracija: EPA

BOLIVIJSKI parlament primio je pismo ostavke dosadašnjeg predsjednika Eva Moralesa, nakon što je on objavio da će odstupiti, rekao je jedan bolivijski dužnosnik.

Morales je u nedjelju najavio ostavku nakon što su ga na to pozvale policija, vojska i oporba.

Bolivija je tako u ponedjeljak bez vodstva jer su oni koji predsjednika zamjenjuju u slučaju odlaska dali ostavku zajedno s njim: potpredsjednik, predsjednica i potpredsjednik Senata i predsjednik Zastupničkog doma.

Parlament će imenovati privremenog predsjednika

Na parlamentu je sada da imenuje privremenog predsjednika.

"Naša velika želja je povratak društvenog mira", kazao je Morales najavljujući u nedjelju svoju ostavku.

Ranije u nedjelju je pozvao na nove izbore, nakon što su oni održani prije tri tjedna pokrenuli masovne prosvjede. 

U njima je poginulo troje, a ozlijeđeno je više od 300 ljudi.

Morales je u ponedjeljak pozvao svoje protivnike, koje je nazvao "rasistima i pučistima", da vrate mir u zemlju i preuzmu odgovornost za mir i političku stabilnost.

Organizacija američkih država (OAS) pozvala je u ponedjeljak na "mir i poštovanje zakona" kako bi se izašlo iz političke krize u Boliviji i zatražila "hitnu sjednicu" bolivijskog parlamenta kako bi se zajamčili funkcioniranje institucija i novi izborni proces.

Nasilje na ulicama

U ponedjeljak su u La Pazu još uvijek vidljivi tragovi noćnog divljanja, koje je buknulo nakon što je Morales najavio ostavku. 

Nasilje je eruptiralo na ulicama glavnog bolivijskog grada u noći na ponedjeljak te su gomile palile poslovne objekte i građevine u tom gradu.

U glavnom gradu i gradu Santa Cruz na istoku zemlje ljudi su klicali ostavci Moralesa koji je navukao gnjev na sebe natječući se za četvrti mandat unatoč ograničenju broja mandata, a potom proglasio pobjedu na izborima obilježenim optužbama da su bili lažirani. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara