Bolje je u zatvor strpati Todorićeve ulizice i pokrovitelje nego njega

Bolje je u zatvor strpati Todorićeve ulizice i pokrovitelje nego njega

Foto: Hina

IVAN Pernar u moru gluposti koje izvaljuje ponekad zaista zna dati i zanimljive prijedloge. Njegov današnji prijedlog da se Ivici Todoriću da svojevrsni imunitet pod uvjetom da otkrije tko mu je omogućio da zgrne silne tvrtke i onda ih odvede u propast. Nije bila tajna ni prije, Index je o tome pisao i kada su svi drugi šutjeli, da Todorić ne plaća dobavljače, da ih ucjenjuje, da krši koncesijske ugovore, da ima povlašten tretman kod poreznika, da bez problema za svoje poljoprivredne projekte dobiva najveće poticaje... Sve to bilo bi nemoguće bez aktivnog sudjelovanja politike.

Sanaderov poučak

Veliki dio naroda zasigurno bi volio vidjeti kako se, metaforički naravno, Todorićeva glava kotrlja po prašini. Aplaudirali bi tome kao što su aplaudirali kada je Ivo Sanader završio u pritvoru. No valja podsjetiti da Sanader još uvijek nije pravomoćno osuđen. Osramoćen je, raskrinkan, ali ne i osuđen. Više nema baš nikakvu moć, ali njegovim odlaskom politička scena u Hrvatskoj nije se nimalo poboljšala. Razlog je jednostavan. Politika i cijeli represivni aparat zapeli su da se osudi nekadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a. Sve su posvetili tome da upru prstom u njega kao jedinoga krivca za sva zla koja su snašla Hrvatsku. Ponašali su se kao organizatori seoskih maškara koji zadovoljno izrađuju Krnju po prastarom poganskom obrascu da će spaljivanje jednoga krivca iskupiti zajednicu. Nudili su statuse pokajnika svakome tko je imao što reći protiv Sanadera, opraštali grijehe, nudili nagodbe. I nisu napravili baš ništa. Osim što su zaštitili strukture koje se Sanaderu omogućile da bude Sanader.

Više od osam godina nakon Sanaderova odlaska još uvijek ne znamo pravu, sudski potvrđenu istinu, o razmjerima korupcije za vrijeme njegove vladavine. Čini se da to nikada nije bio ni cilj. Prije će biti da se sudskim i političkim progonom Sanadera kao jedinoga krivca željelo sačuvati sustav koji će danas-sutra proizvesti novog Sanadera. I Hrvatsku održavati u permanentno bolesnom stanju.

Oduzeti mu sve, ali u zatvor poslati pokrovitelje i ulizice

Sličan bi ishod trebalo na sve moguće načine izbjeći u Agrokorovim i Todorićevim aferama. Za ozdravljenje društva puno je važnije kazniti one koji su Todoriću dozvoljavali da se ponaša kao vlasnik Hrvatske. Bili oni potkupljeni, ustrašeni ili samo ulizice – krivi su najmanje koliko i on. A vjerojatno i više. Od njegovih prvih poslovnih uspjeha pod pokroviteljstvom politike, pa do konačnoga pada, nema ni jedne jedine vlade koja nije aktivno pomagala Todorićeve pothvate i silničko ponašanje, uništavanje slabijih i iskorištavanje države kao samo jednog u nizu tvrtki kojima je upravljao. To, naravno, ne znači da Todorić ne zaslužuje kaznu i oduzimanje svega što je zgrnuo i najsitnijim prijestupom. Poslati Todorića u zatvor nam ne bi donijelo ništa osim prolaznog zadovoljstva, poslati u zatvor sve ili većinu onih koji su mu se ulizivali ili mu bili pokrovitelji bio bi prvi korak prema ozdravljenju društva i izgradnji poštenije politike. Puno je važnije spriječiti da se Hrvatskoj dogodi neki novi Todorić kojemu će političke elite viriti iz džepova. I ovog smo jedva, barem zasad, preživjeli, drugog sigurno ne bismo.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara