Bonn: Okrugli stol na temu Hrvatska-EU

POTPREDSJEDNIK Hrvatskog Sabora Mato Arlović te predsjednik zastupničkog kluba HDZ-a Vladimir Šeks sudjelovali su u Bonnu na okruglom stolu pod nazivom ´Hoće li Hrvatska uspjeti na svom putu u Europsku uniju?´, koji je u četvrtak navečer održan u organizaciji Njemačko hrvatskog društva iz Bonna.

U diskusiji, u kojoj su sudjelovale i Jutta Tiedke, povjerenica zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za pitanje Europe i proširenja EU-a te Ruth Hieronimy, zastupnica Kršćansko demokratske unije (CDU) u Europskom parlamentu, je pokušano utvrditi gdje se Hrvatska, u ovom trenutku i s obzirom na predstojeći službeni zahtjev za članstvo, nalazi na svom putu ka Europskoj uniji.

Obje njemačke političarke su ustvrdile da nije pitanje hoće li Hrvatska ući u Europsku uniju nego da je samo pitanje kojom brzinom će se taj proces odvijati. Hieronimy je podijelila svoj optimizam glede hrvatskih planova o primitku u punopravno članstvo u 2007. Ona je izjavila da Hrvatska u svojim nastojanjima uživa punu podršku europskih političkih tijela te posebice zastupničkih klubova u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tiedke je također bezrezervno podržala Hrvatska nastojanja za primitak u Europsku uniju ali je istovremeno upozorila na još neke nerazjašnjene probleme poput pitanja granice sa Slovenijom ili suradnje s Haaškim sudom. Obje političarke su napomenule da put ka potpunoj europskoj integraciji, zbog promjena na gospodarskom planu, za hrvatske građane neće biti lak.

Arlović i Šeks su okupljenima predstavili trenutačnu situaciju glede formalnih koraka za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji. Oni su ustvrdili da u cjelokupnom hrvatskom društvu postoji temeljni konsenzus glede pitanja integracije u Europsku uniju te su istovremeno zahvalili građanima Njemačke na dosadašnjoj podršci Hrvatskoj, kako za vrijeme priznanja tako i sada na putu ka Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara