Bono pozvao Schroedera da podrži zakladu za borbu protiv AIDS-a

PJEVAČ irske rock skupine U2 Bono Vox pozvao je njemačkog kancelara Gerhrada Schroedera da podrži globalnu zakladu za borbu protiv AIDS-a u Africi, dodavši da je Njemačka jedna od zemalja koja blokira njezino financiranje.

U otvorenom pismu Schroederu, koje je u utorak objavljeno u "Frankfurter Rundschau", Bono je istaknuo kako svijet "svjedoči genocidu" u kojem dnevno 7.000 Afrikanaca umire od AIDS-a.

Bono je kazao da poziva Schreodera da iskoristi "svoju snagu vođe i odobri sredstva za financiranje borbe protiv AIDS-a".

Prema njegovim riječima, zakladi su potrebne tri milijarde dolara sljedeće godine za potporu ključnim programima pomoći u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Sjedinjene Države su spremne povećati svoj udio u financiranju zaklade na milijardu dolara, ako EU pristane učiniti isto, no neke članice Unije nisu spremne to odobriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razgovarao sam osobno s britanskim premijerom Tonyjem Blairom i s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Obojica su pozvala EU i Europsku komisiju da odobre povećanje njihovog financijskog udjela", navodi Bono u svom pismu njemačkom kancelaru.

"No manja skupina zemalja među kojima je i Njemačka blokira to odobrenje", dodao je.

Bono je zajedno s Bobom Geldofom osnovao ne-vladinu organizaciju DATA (Dugovi, Aids i trgovina u Africi).

(Hina) bis bisZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara