BORBA PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA U SAD-U IDE DALJE

Senator John Kerry dobija sve više potpore istaknutih demokrata za svoju kandidaturu, a bivši guverner Howard Dean je smijenio šefa svoje kampanje u sve žešćoj borbi za nominaciju demokratske stranke za kandidata za američkog predsjednika.

Kerry, senator iz Massachusettsa, na valu nedavnih pobjeda u saveznim državama Iowa i New Hampshire, dobio je potporu značajnih bivših i sadašnjih senatora i kongresnika u Miossuriju i Južnoj Carolini, dvije od sedam saveznih država u kojima će se idućeg utorka održati izbori za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Nakon razočaravajućih poraza u prva dva glasovanja donedavni favorit Howard Dean smijenio je dosadašnjeg šefa kampanje Joea Trippija i na njegovo mjesto postavio dugogodišnjeg savjetnika bivšeg potpredsjednika Al Gorea kako bi usporio novog favorita Kerryja.

Smjena šefa kampanje mogla bi se, međutim, pokazati nedovoljnom bivšem guverneru Vermonta Deanu da ostane u utrci kao glavni protivnik Kerryju.

Glasovanja u Iowi i New Hampshireu pokazala su da demokratskim biračima nije na prvom mjestu protivljenje ratu u Iraku, na čemu je Dean do sada gradio svoju kampanju. Pitanja unutarnje politike poput gospodarstva, rasta zapošljavanja, zdravlja i obrazovanja znatno su im važnija o čemu Kerry vodi računa u svojim porukama američkoj javnosti.

Dean u privlačenju birača ima problema i sa svojim prežestokim, svađalačkim temperamentom i prečestim gafovima poput izjava da uhićenje Saddama Husseina nije učinilo Ameriku sigurnijom ili odbijanja da kaže kakvu bi kaznu tebao dobiti Osama bin Laden.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni kriterij po kojem američki demokrati odlučuju o svojem kandidatu postalo je koliko kandidat ima izgleda da pobijedi predsjednika Busha na predsjedničkim izborima u studenom 2004. Kerry im svojom umjerenošću u stavovima i državničkim nastupom izgleda mnogo uvjerljivije nego Dean.

Mnogi analitičari sumnjaju da će Dean u već poodmakloj utrci za kandidaturu moći dovoljno brzo izmijeniti kako svoje političke prioritete tako i dojam koji ostavlja kako bi sebe prikazao kao ravnopravnog protivnika Bushu i privukao umjerene birače koji su u većini.

U međuvremenu Kerry naglašava da je kao odlikovani veteran rata u Vijetnamu sposoban parirati Bushu u pitanjima nacionalne sigurnosti i napada njegove slabe rezultate u zapošljavanju, obrazovanju i zdravstvenoj skrbi. Liberalni demokrat iz Massachusetsa mora u Južnoj Carolini pokazati da može pridobiti i američki Jug, a kasnije i druge konzervativnije države. Važna potpora crnog kongresnika iz Južne Caroline Jamesa Clyburna mogla bi se pokazati značajnom na primarnim izborima u utorak jer bi crnci u toj državi mogli činiti i polovicu birača.

Preostalih pet kandidata, senatori John Edwards iz Sjeverne Caroline, i Joseph Lieberman iz Connectituta, umirovljeni general Wesley Clark, kongresnik iz Ohioa Dennis Kucinich i borac za crnačka prava Al Sharpton također šire svoju kampanju po državama koje će uskoro birati kandidata.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara