"Boris je cijeloj zemlji bio car"

"Boris je cijeloj zemlji bio car"

SUTRA ĆE u atriju Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu biti otvorena knjiga žalosti u koju će oni koji to žele do 19 sati moći upisati svoje "posljednje zbogom" legendarnom hrvatskom glumcu Borisu Dvorniku.

Svoj dolazak u Split najavili su i Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić, koji je u HTV-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" kazao kako je već rezervirao let za Split. "Eto mene sutra u Splitu", najavio je. Iako je i Živojinović najavio da će biti nazočan na sprovodu, njegov je dolazak upitan jer mu za taj put treba dozvola liječnika.

U gore spomenutoj emisiji danas su se Dvornika prisjetila neka od najvećih imena kinematografije bivše Jugoslavije.

Milena Dravić: Uvijek je vodio računa o meni kao o vlastitoj sestri

Milena Dravić, koja se s Dvornikom 1973. godine pojavila u kultnom filmu "Sutjeska", kazala je kako se s njim posljednji put čula prije dvije godine. "Ja sam nekada imala neke svoje trenutke slabosti, pa tako i prije dvije godine. Čuli smo se telefonom, on me ljubazno pozdravio i udijelio mi pokoji kompliment. Kazao je kako sam uvijek ostala dosljedna sebi i svom ponašanju", prisjetila se Dravić.

Kazala je kako je Dvornik, kada god bi radili zajedno na nekom projektu, o njoj vodio računa kao o vlastitoj sestri. Bio je, kazala je, veliki džentlmen i šarmer.

"Boris je nama svima bio bog, on je cijeloj zemlji bio car"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duško Valentić, koji je s Dvornikom glumio u "Velom mistu", prisjetio se kako mu je Dvornik, kao tada mladom kolegi, pomogao instruiravši ga u svemu. Vidno pogođen, Vidaković je kazao kako mu je teško kada se prisjeti svega.

"Boris je nama svima bio bog, on je cijeloj zemlji bio car", kazao je, dodavši kako mu je iz istog razloga Dvorniku, kojega su svi doživljavali kao veličinu, bilo teško prići na jedan običan način i bez straha. Kazao je kako postoji jednostavan razlog zašto su TV serije poput "Velog mista" i "Divljih svinja" i danas gledane: "Zato što se, brate, tada dobro glumilo!".

Dvornik planirao susret sa Živojinovićem u travnju

Milorad Bibić Mosor, novinar Slobodne Dalmacije, koji je pisao biografiju Borisa Dvornika pa se stoga u posljednje vrijeme s njim intenzivno i družio, kaže kako je jedna od posljednjih Dvornikovih želja bila vidjeti se s Batom, i to u Novom Sadu - gdje je počeo učiti glumu. Taj mu je grad posebno bio u srcu. Nakon Novog Sada, gdje bi se susreli nakon toliko godina po prvi put, trebalo je, kako je Boris planirao, iscenirati "prvi službeni susret" u Beogradu. Susret sa Živojinovićem Dvornik je planirao početkom travnja. Nakon što mu je Mosor predložio da se njegova biografija tove "Meštar", Dvornik je pristao.

Sutra će se u splitskom HNK održati i komemoracija za Dvornika, s početkom u 13 sati. Velikan hrvatskog glumišta će biti pokopan u 15.30 sati, na splitskom groblju Lovrinac, i to u obiteljskoj grobnici Dvornikovih.

K.C.
Foto: HNK; Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara