Boris Johnson danas postaje britanski premijer

Boris Johnson danas postaje britanski premijer
Foto: EPA

BIVŠI ministar vanjskih poslova Boris Johnson postat će novi premijer Velike Britanije danas kasno popodne, kad premijerka Theresa May preda dužnost nakon ostavke jer nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže njezin dogovoru o Brexitu. 

Vladajuća Konzervativna stranka objavila je u utorak da su njezini članovi izabrali Johnsona na izborima u utrci između njega i Jeremyja Hunta za osobu koja će voditi stranku i zemlju.

May će odgovarati na pitanja zastupnika premijeru u parlamentu oko podneva prije no što održi završni govor ispred rezidencije Downing Street 10, premijerkina ureda u Londonu, te zatim posjetiti kraljicu Elizabetu II. da je i službeno obavijesti o ostavci.

Johnson će zatim imati vlastitu audijenciju kod kraljice prije nego se vrati radi održavanja govora pred zgradom ureda premijera.

Novi članovi vlade

Očekuje se da će u srijedu navečer ili u četvrtak objaviti prva imena novih članova vlade.

Johnson će također izvijestiti parlament o svojim planovima u vezi Brexita u četvrtak, prema nepotvrđenim izvješćima u britanskim medijima.

U govoru koji je održao u utorak, Johnson je rekao da želi ujediniti Veliku Britaniju te "obaviti Brexit" do produljenog roka 31. listopada, s dogovorom ili bez njega.

"Obavit ćemo Brexit ... u novome duhu 'što hoću to i mogu'", rekao je u pripremljenom pobjedničkom govoru.

"I poput nekog snenog diva ponovno ćemo se uspraviti, raskinuti ono što nas sputava i odbaciti sumnju u sebe i negativnosti", istaknuo je Johnson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara