Boris Johnson doživio prvi poraz u vezi Brexita

Boris Johnson doživio prvi poraz u vezi Brexita
Foto: EPA

BRITANSKA vlada premijera Borisa Johnsona doživjela je danas u parlamentu prvi poraz od izbora u prosincu jer je gornji dom glasao za zaštitu prava europskih građana u Britaniji nakon Brexita.

Johnsonovi konzervativci dobili su veliku većinu u donjem domu parlamenta na izvanrednim izborima 12. prosinca i zastupnici tog doma brzo su ovaj mjesec usvojili zakon potreban za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju od EU-a.

Zakon je sada u Domu lordova, gdje vlada nema većinu. Ne očekuje se da će ga taj dom blokirati, ali lordovi žele unijeti neke izmjene.

Dom lordova glasao za amandman koji ide u korist Europljanima u Velikoj Britaniji

Dom lordova glasao je većinom glasova (270 glasova za prema 229 protiv) za amandman koji su podnijeli proeuropski liberalni demokrati, a koji bi europskim građanima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete za to dao automatsko pravo da ostanu u zemlji nakon Brexita, a da ne moraju podnijeti zahtjev vladi za to.

Osigurao bi i da dobiju fizički dokaz da imaju pravo ostati u zemlji. Vlada je kazala da će ti ljudi dobiti siguran digitalni status povezan s njihovim putovnicama.

Johnsonov glasnogovornik nije mogao potvrditi da bi europski građani mogli dobiti doista neki fizički dokument.

Bilo kakve izmjene zakona koje usvoji Dom lordova moraju se vratiti u Donji dom na odobrenje, što znači da naposljetku mogu biti odbačene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara