Boris Johnson srušio rekord u skupljanju novca za kampanju u Velikoj Britaniji

Boris Johnson srušio rekord u skupljanju novca za kampanju u Velikoj Britaniji
Foto: EPA

BIVŠI gradonačelnik Londona i bivši šef diplomacije Boris Johnson srušio je rekord prikupivši najviše novca u svojoj utrci za premijera, pridobivši i euroskeptične donatore nakon što je zaoštrio svoju poziciju oko Brexita, javio je Reuters.

Donatori i poslovni ljudi koji su financirali kampanju izlaska iz Europske unije, nalaze se među onima koji su uložili stotine tisuća funti u Johnsonovu kampanju.

Johnson je tijekom posljednja dva tjedna prijavio 200.000 funti donacija, dok je računajući iznose koje je primio prošle godine, prikupio ukupno 702.000 funti, prema podacima koje je objavio britanski parlament u srijedu.

Time je Johnson srušio prijašnji rekord u prikupljanju donacija koji je postavio bivši ministar vanjskih poslova David Miliband prikupivši 627.000 funti u svojoj utrci 2010. za čelnu poziciju Laburističke stranke.

Bivši gradonačelnik Londona je očiti favorit za nasljednika Therese May u utrci sa sadašnjim ministrom vanjskih poslova Jeremyjem Huntom. 

U kampanji za referendum 2016. Johnson je obilazio Veliku Britaniju lobirajući za Brexit uz kontroverznu poruku "Šaljemo 350 milijuna funti svakog tjedna u EU, financirajmo radije naš sustav nacionalne zdravstvene skrbi".

Johnson je obećao da će Velika Britanija izaći iz EU-a do 31. listopada sa ili bez sporazuma s Bruxellesom, čime potencijalno izaziva sukob s parlamentom. 

Johnsonu je nekonvencionalni pristup pomogao da se riješi niza skandala iz prošlosti, a osvaja podršku većinu stranke s argumentom da jedino on može ostvariti Brexit. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara