Boris Mikšić 70-ih godina uhićen zbog krađe

UMIROVLJENI policijski inspektor Vjekoslav Špehar ispričao je kako su njegovi kolege i on početkom 70-ih godina uhitili Borisa Mikšića i još dvojicu mladića zbog krađe pisaćih mašina. U policijskoj postaji su utvrdili kako Mikšić ima 22 ili 23 krivična djela. On pak sve to demantira i naglašava kako je riječ o još jednoj namještaljci.

Špehar je u policiji radio 17 godina i tog slučaja se, kaže, vjerojatno nikada ne bi sjetio da se to nije dogodilo u samim počecima njegove i karijera njegovih kolega. Kada ga je vidio na televiziji, prvo u ulozi predsjedničkog, a sada i kandidata za gradonačelnika, našao se sa svojim kolegom i obojica su ga se sjetila. Međutim, za razliku od njega, kolega nije htio izaći u javnost.

"Prvo smo se sjetili D. K., koji je bio s Mikšićem jer je taj dečko bio višestruki krivični povratnik. No, Mikšiću se tada gubi svaki trag. On je bio "dečko s Trešnjevke", ali je dolazio u centar jer mu je na Marulićevu trgu živjela teta." – izjavio je Špeharza Jutarnji list.

Mikšić je cijelu priču demantirao, naglašavajući kako nikada nije bio u zatvoru i kako nikada u Hrvatskoj nije bio kažnjavan. Smatra da su nekoga potplatili da ispriča te stvari o njemu i da se radi o običnom podmetanju protukandidata.

"Nemojte ni posumnjati da je netko drugi inicijator mog istupa u javnosti. Isprovocirao me članak u novinama u kome Mikšić tvrdi da gradi kuću za žrtve obiteljskog zlostavljanja, a svi smo čitali kako je zlostavljao bivšu suprugu. Bilo bi mi žao da takav čovjek postane gradonačelnik. Stalno se hvali kako je pošten i napada druge, a ustvari je neiskren.“ – objasnio je Špehar razloge svog istupa u javnost.

Prema čl. 85 pod nazivom "Rehabilitacija" Kaznenog zakona, počinitelj kaznenog djela protekom rokova određenih tim člankom smatra se neosuđivanim i "svaka uporaba podataka o građaninu kao počinitelju kaznenog djela zabranjena je, a u slučaju uporabe nema pravni učinak".

Nadalje, zbog nijekanja prijašnje osuđivanosti, rehabilitirani građanin ne može snositi nikakve pravne posljedice niti ga se može pozvati na odgovornost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara