Borković za BiH medije: Tadić dolazi u Vukovar zbog Europske unije

Foto:Damir Glibušić (Cropix)

"PRIJE svega, očito je da je taj posjet rezultat pritiska iz Europske unije, to je vidno po svim elementima. Preduvjeti dolaska Tadića u Vukovar apsolutno nisu stvoreni. Tadić se nije niti ogradio od Miloševićevog fašističkog režima niti ga je osudio, štoviše, izjednačava agresora, u ovom slučaju Srbiju, i Hrvatsku kao žrtvu te agresije", rekao je u razgovoru za sarajevsko Oslobođenje Branko Borković, ratni zapovjednik obrane Vukovara, dodajući kako smatra da Tadićev posjet tom gradu neće bitno pridonijeti pomirbi.

> Kosor našla "stol za proračun": Tadić u Vukovar nosi dokumente o nestalima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Mesić pozdravlja Tadićev posjet Vukovaru: To je dobra stvar

Borković zamjera srpskom predsjedniku da često govori da mu je "žao što je srpski narod nekome učinio nešto nažao", što sugerira, smatra Borković, s obzirom na to da Srbi žive i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, da je to sve bio građanski rat te da se na taj način isključuje agresija.

"A sve one jedinice koje su u Hrvatskoj djelovale tijekom 1991. i kasnije 1992. na Bosnu i Hercegovinu dolazile su iz Srbije po diktatu Slobodana Miloševića. U Srbiji su vršene mobilizacije, kako Teritorijalne obrane Srbije, tako i MUP-a Srbije, njihovi kadrovi su aktivno u tome sudjelovali kao agresori. Znači, dok mi ne razriješimo pitanje tko je agresor, tko je žrtva, ne možemo razgovarati niti o prvim koracima pomirenja, odnosno o preduvjetima normalizacije odnosa", zaključuje Borković u razgovoru za Oslobođenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara