BORRELL: EUROPU SE NE SMIJE SMATRATI KLUBOM KRŠĆANA

Predsjednik europskog parlamenta Josep Borrell u petak je ocijenio da se Europu ne smije smatrati klubom kršćana i da treba izbjeći da se pitanje uključivanja Turske u Europsku uniju promatra s vjerskog stajališta.

"Prije svega treba izbjeći to pitanje promatrati s vjerskog stajališta", izjavio je Borrell u razgovoru za španjolski radio Cadena Ser o raspravi koje je u tijeku oko prijedloga za početak pregovora s Turskom o pristupu EU.

Izgledi za pozitivno mišljenje Europske komisije porasli su nakon razgovora turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i europskog povjerenika za proširenje Guentera Verheugena u četvrtak u Bruxellesu, u kojem je Verheugen rekao kako "više nema prepreka" za početak pregovora.

Na pitanje o protivljenju nekih europskih zemalja primitku jedne muslimanske zemlje, socijalist Borrell ocijenio je da je riječ o "prilici da se svijetu pokaže kako Istok i Zapad mogu koegzistirati".

"U Europi je 14 milijuna muslimana, u svijetu ih je milijarda; Europu se ne smije smatrati klubom kršćana", rekao je predsjednik EP.

Odluku o početku pregovora donijet će predsjednici država i vlada zemalja članica EU na summitu 17. prosinca u Bruxellesu.

(Hina) xdam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara