Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske poslala zahtjev državnom vrhu da se Muslimani "prevedu" u Bošnjake

BOŠNJAČKA nacionalna zajednica Hrvatske (BNZH) izvijestila je danas kako je Vladi, Hrvatskom saboru i Predsjedniku Republike poslala "Zahtjev za rješavanjem prava Bošnjaka prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina", u kojemu se traži da se u biračkim popisima oni građani Republike Hrvatske, koji su se izjasnili kao "Muslimani", prevedu u "Bošnjake".

Također se traži da se u biračkim popisima provede promjena nacionalne odrednice "Musliman" u "Bošnjak".

Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske u zahtjevu, poslanom državnom vrhu, ističe kako se "u popisu stanovništva 2001. godine 19.677 građana Republike Hrvatske nacionalno izjasnilo prethodnim imenom Bošnjaka, tj. kao Muslimani".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također navodi da tu kategoriju Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne poznaje.

"Osim toga, velik broj od 20.755 građana, koji su se nacionalno izjasnili kao Bošnjaci, i dalje je u biračkim popisima evidentiran kao Muslimani. Tako im je onemogućeno predlaganje i biranje svojih predstavnika u vijećima nacionalnih manjina i zastupnika u Hrvatskom saboru", ističe Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske.

Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske ističe na kraju opširno objašnjenog zahtjeva Vladi, Saboru i Uredu predsjednika da bi se njegovim ispunjavanjem "otklonili svi nesporazumi, problemi i prepreke s kojima se Bošnjaci u demokratskoj Republici Hrvatskoj susreću, ne samo prilikom izbora".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara