Bošnjački dužnosnici protiv povlačenja NATO-a iz BiH

NAJVIŠI bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine izrazili su protivljenje mogućem povlačenju NATO-a iz te zemlje te mogućnosti da Europska unija preuzme misiju očuvanja mira u njoj.

Povjerenik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana proteklog je tjedna u telefonskom razgovoru s članovima Predsjendištva BiH potvrdio kako je EU pripravna preuzeti vodstvo mirovne misije u BiH.

Iz Predsjedništva BiH priopćeno je kako je Solana ohrabrio bosanskohercegovački državni vrh da započnu s pregovorima koji bi omogućili poduzimanje potrebnih mjera i prijenos ovlasti s NATO-a na EU.

Rokovi za sada nisu pominjani no neslužbeno se najaljuje kako bi zastavu NATO-a u BiH ona s oznakama Europske unije mogla zamijeniti sredinom 2004. godine.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i predsjedatelj Vijeća ministara Adnan Terzić izjavili su međutim kako nisu sigurni da bi EU posao očuvanja mira obavljala podjednako učinkovito kako to čini NATO odnosno sadašnje Stabilizacijske snage (SFOR).

U izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski ´Dnevni avaz´, Tihić je kazao kako osobno drži da se SFOR ne treba povlačiti ´jer je stanje na području bivše Jugoslavije još rovito a mnoge stvaru nisu poredane do kraja´.

´Ne mislim da bi uvođenje nekih novih snaga za koje se ne zna ni kako funkcioniraju, odnosno da li bi mogle odgovoriti sigurnosnim poremećajima, bilo dobro´, kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Bosanskohercegovački premijer Terzić drži kako je sasvim dovoljno to što EU predvodi policijsku misiju u BiH (EUPM) jer su upravo u tom segmentu potrebni europski standardi.

´Ali osim što BiH želi u europske, ona želi i u euroatlantske integracije kao što je NATO. Zato nam je u BiH potrebna prisutnost NATO snaga kroz mandat SFOR-a´, kazao je Terzić.

Stjepan Pocrnja, glavni tajnik Stalnog povjerenstva za vojna pitanja koje predstavlja neku vrstu zamjene za ministarstvo obrane BiH, drži pak kako će NATO i EU uspjeti dogovoriti najbolji način novog organiziranje mirvnih snaga u BiH ali i da će u njima opet sudjelovati Sjedinjene Države.

Pocrnja je zapravo posredno ukazao i na bit spora koji se svodi na pitanje mogu li europske zemlje nakon više nego neugodnih iskustava iz ratnog razdoblja, biti jamac sigurnosti u BiH ili je tu ipak potrebna nazočnost SAD kao neke vrste ´osigurača´.

Iako su postrojbe europskih zemalja tijekom cijelog manadata SFOR-a odnosno IFOR-a od 1995. godine imale najveći broj vojnika na terenu, okosnicu mirovne misije činile su SAD a glavni zapovjednik uvijek je bio američki general odnosno admiral.

Sulejman Tihić drži kako je za izmjene sadašnje mirovne misije u BiH potrebno sačekati ´dvije ili više godina´.

On drži kako se NATO sa svojim vojnim kontingentom ne bi smio povući iz BiH sve dok ta zemlja ne dobije jedinstvenu vojsku i dok stabilnost u državi ne postane neupitna.

´Povlačenje SFOR-a´, zakključuje Tihić, ´ovisi o unutarnjim odnosima u BiH´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara