Bošnjaković: Javnost ne može voditi postupke, slučaj silovanja mora pustiti sudu

Bošnjaković: Javnost ne može voditi postupke, slučaj silovanja mora pustiti sudu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je večeras da sudski postupak petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice treba ostaviti sudu i da javnost ne može voditi sudske postupke.

Još ne znamo činjenice i ne znamo kako će slučaj završiti. Taj slučaj treba ostaviti sudu, rekao je Bošnjaković u razgovoru za RTL Vijesti.

Posebno mu je žao, naglasio je, što je u tom predmetu narušeno načelo tajnosti, tim više što se radi o maloljetnicima.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru u četvrtak je slijedom žalbe tužiteljstva svoj petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice odredilo jednomjesečni istražni zatvor. Prethodno ih je istražni sudac pustio da se brane sa slobode, što je izazvalo burne reakcije javnosti.

Ne znam cijeli slučaj, nemam dokumentaciju, i ne znam kako je sudac bio motiviran donijeti odluku da ih se pusti, kazao je Bošnjaković. Naglasio je kako je važno što pravosudni sustav ima institute da viši sud promijeni odluku ako ona nije bila dobra.

Napomenuo je da to nije ni prvi ni posljednji put da viši sud mijenja odluku.

Komentirao Penavine izjave

Vezano uz predložene izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Bošnjaković očekuje da će se sljedeći tjedan naći na vladi te da će nakon dva čitanja u saboru biti doneseni do kraja godine.

Zakoni su rezultat sinergije s udrugama i u njima podižemo i zaoštravamo kazne, i želimo ubrzati postupanje, kazao je.

Upozorio je da se u javnosti tretira pravosuđe kao jedino koje se treba boriti protiv nasilja iako su problemi puno složeniji. Pravosuđe dolazi na kraju, kad je djelo počinjeno, a protiv nasilja se moraju boriti cijelo društvo i sve institucije, što mora rezultirati da nasilja bude što manje, zaključio je.

Osvrćući se na izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je nezadovoljan kažnjavanjem ratnih zločina u Vukovaru, ministar je rekao da je u posljednjih godinu dana napravljeno mnogo, ali da vrijeme nije u tome saveznik.

To su složena djela, na njima treba raditi. Državno odvjetništvo je angažiralo sve potencijale i mislim da će u budućnost dati još bolje rezultate, zaključio je Bošnjaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara