"Bozanić dršće pred Brajšom jer baba zna nešto što ne bi trebala!"

DOK SE oko zagrebačkog Caritasa i njegove kontroverzne ravnateljice Jelene Brajše već danima vode oštre polemike, slučaj Brezovica poprimio je oblik tipične hrvatske priče o čuvanju vlastite stolice po cijenu dječje patnje.

Zlostavljana hendikepirana djeca padaju u drugi plan, što može ići na sramotu crkvenim velikodostojnicima i ostalim nadležnim osobama koje su za taj stravičan zločin znale od samog početka.

Nas je stoga zanimala i druga strana medalje, pa smo razgovarali s jednim od volontera i prijatelja zagrebačkog Caritasa, izuzetno dobro upućenog u crkvena pitanja, koji nam je u razgovoru iznio činjenice koje bi zaprepastile i one najbešćutnije među nama.

Razgovor smo započeli u tišini zagrebačkog Gornjeg grada, prema želji našeg sugovornika, koji je iz posve razumljivih razloga želio ostati anoniman.

Prema njegovim izjavama, odmah nakon što su na vidjelo izišli dokazi u slučaju doma Brezovica, njemačka je Crkva uputila pismo zagrebačkom Caritasu.

"Ja sam osobno vidio to pismo, u kojem Njemci od našeg crvenog vrha, odnosno od cjelokupnog svećenstva skupa s nadbiskupijom traže da se organizira jedna medijska protukampanja, koja bi se temeljila na protudokazima, odnosno koja bi zataškala cijeli zločin, ukoliko se on doista i dogodio. Hrvatski Caritas u inozemstvu nema tako jaku logistiku kao njemački, pa su s te strane oni osjetili kako moraju apelirati u ovom slučaju." - započeo je svoju priču Caritasov volonter.

"U datom momentu zagrebačka nadbiskupija te protuargumente nije imala. Istog dana stiglo je i pismo iz austrijskog Caritasa, ali oni nisu birali riječi, te su bili mnogo oštriji, sugerirajući da se taj problem mora odmah sanirati na bilo koji način." - nastavio je volonter svoju priču.

"S gospođom Jelenom Brajšom sam bio u kontaktu nekoliko puta, a za nju unutar Caritasa kruže priče da je bespogovorna osoba, osoba koja ne trpi nikakve prigovore i koja ne dopušta u nijednom trenutku da se u sumnju dovede njena karizma. Moj osobni dojam koji proizlazi izričito iz njenog ponašanja jest kako je spremna i preko leševa gaziti samo da ostvari svoje ciljeve i da dokaže kako je u potpunosti u pravu. Zaposlenici Caritasa su definitivno uvjereni kako je Brajša od početka znala za događanja u Brezovici." - ispričao je naš sugovornik.

A što se zaista događalo u zagrebačkom Caritasu i nadbiskupiji, najlakše je zaključiti nakon ovih riječi Caritasova volontera: "Između ostalog se govori i to kako se Brajša trebala povući u vrijeme svoje bolesti, te da je to bila sjajna prilika da se skandal na vrijeme umanji. Nadbiskup se ne usudi povući taj korak i smijeniti Brajšu. On nema hrabrosti učiniti ono što javnost od njega očekuje, a zapravo je jedini čovjek u Crkvi u Hrvata koji drži Brajšu tamo gdje ona sada jest."

Naš se sugovornik prisjetio i još jednog događaja koji je već izblijedio u sjećanjima javnosti.

"Brajša je nedavno dala intervju za Gloriju, njoj očito vrlo naklonjenoj novinarki, u kojem je napala bivšu ravnateljicu Caritasa zbog toga što, po njenom, nije imala pravo prijaviti zločine iz doma u Brezovici. Ravnateljica je to učinila još 1999. godine, te je nakon toga moralno odstupila sa svog mjesta, na koje je Brajša postavila novu osobu. Činjenica je da nitko ne može biti postavljen na tako visoku poziciju unutar hrvatskog Caritasa bez Brajšinog znanja."

Našeg sugovornika nimalo nisu iznenadila događanja iz Brezovice, ali tvrdi kako za njih nije znao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opće raspoloženje unutar hrvatskog Caritasa je takvo da još nisam čuo za niti jednog djelatnika koji bi stao u Brajšinu obranu. Svi čekaju da nadbiskup konačno donese odluku o njezinoj smjeni." - ustvrdio je naš sugovornik.

No čini se kako postoji više mogućnosti i načina na koji bi slučaj mogao biti riješen.

"Mogući rasplet cijelog slučaja, ukoliko on ode predaleko, je da gospođa Brajša bude smijenjena ili da ju se povuče zbog bolesti. Ukoliko se bude čekalo da sudstvo kaže svoje, to bi moglo predugo potrajati. Što se nadbiskupa tiče, vrijeme radi protiv njega i ukoliko dopusti da bijes u narodu naraste do te mjere da izgubi povjerenje vjernika, tada bi čak i Sveti Otac mogao stati u obranu autoriteta i časti stolice zagrebačkog nadbiskupa, a kardinal Bozanić bi u tom slučaju mogao biti premješten u Vatikan na neku marginalnu funkciju. Na njegovo mjesto tada bi isplivao neki drugi biskup." - kazao je Indexov izvor.

Naš volonter je izuzetno dobro upućen u sva događanja unutar Caritasa, a kao veliki prijatelj Crkve jednostavno nije mogao šutjeti.

"Crkva se ne smije pomiriti s eventualnom zastarom, već ona mora postupiti onako kako mora. A to znači da se krivce mora kazniti. Moja ljudska savjest je u ovom slučaju iznad bilo kakve lojalnosti bilo kojem kolektivu i grozno je to što se desilo. Nisam još otac, ali bit ću i to jednog dana. Poznata je priča da je prvi dječak koji je optužio domara za zlostavljanje premješten u drugi dom bez da je itko u novom domu upozoren na to što se s njim zbivalo. Tada je imao 10 godina, a Brajša ga je u tom trenutku žrtvovala, odnosno, spriječila je da mu se pruži adekvatna pomoć. Često je mokrio u noći i ponašao se izrazito seksualizirano, pa se klupko tada počelo odmotavati. Trebalo je žrtvovati to dijete i njegovu psihičku stabilonost da bi netko ostao na položaju. Preko toga ne mogu prijeći i zato sada s vama i razgovaram."

"Brajši nitko ne smije ništa prigovoriti, pa vidite da i sam nadbiskpu dršće pred njom. Izgleda da baba zna nešto što ne bi trebala!" - nastavio je volonter, te dodao: "Pa zar vam nije jasno, nasljednik kardinala Kuharića dršće pred jednom babom i kupuje sebi vrijeme. To što radi je apsurdno!"

Pri samom kraju ovog šokantnog razgovora saznali smo i kako je sama Brajša prije nekoliko godina izjavila da štićenici doma stari samo deset, jedanaest godina imaju nenormalan seksualni apetit.

Tako su, tvrdi naš izvor, jednu djevojčicu nakon što je zatrudnila, prisilno odveli na abortus.

Eto, to bi dakle bio onaj pravi kršćanski duh Jelene Brajše i njezinih poslušnika, u koji se zaklinju i kojeg zagovaraju isti oni koje se sada tereti za najveći skandal u povijesti crkve u Hrvata.

Nadajmo se samo da će službena istraga na svjetlo dana iznijeti sve činjenice o domu u Brezovici, jer su se, prema svemu sudeći, u tom domu događali najstravičniji zločini čije su žrtve bile apsolutno nemoćne - hendikepirana i nezbrinuta djeca.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara