bozanić: kristovo rođenje znak je nade za čovječanstvo u trećem tisućljeću

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić poručio je predvodeći misu ponoćku u zagrebačkoj katedrali da je Kristovo rođenje znak neslomljive nade za čovječanstvo na početku trećeg tisućljeća, unatoč tragedijama.

´Ta nada, odnosno gledanje u budućnost, postoji zahvaljujući Kristovu rođenju, unatoč tragedijama koje čovječanstvo stalno pogađaju i svakojakim zlima koja ga ugrožavaju´, rekao je.

Propovijedajući u punoj katedrali nadbiskup Bozanić je kazao da je razlog našega dolaska na ovo svečano slavlje rođeni Krist, koji poziva na ljubav prema čovjeku. ´Smisao ovoga blagdana je duhovna ljepota kršćanskog Božića koji nam se još jednom daje, da bismo slavili i živjeli tu ljepotu. Za nas vjernike Božić je blagdan nade´, kazao je.

´Naša nada´, poručio je nadbiskup Bozanić, ´ne počiva na velikanima znanosti, tehnologije, medicine, ekonomije ili politike, nego na ovom novorođenom djetetu, nazvanom Savjetnik čudesni, Bog silni, Otac vječni, Knez mira´.

´Taj novorođeni Krist postao je čovjekom zbog nas i našega spasenja. Na njemu počiva neslomljiva nada, povijest čovječanstva i povijest svakoga od nas.´ U ovoj noći, ustvrdio je Bozanić, moramo s još većim uvjerenjem usvojiti ispovijed vjere, punu zahvalnosti i duhovne radosti ugledajući se na primjer apostola Pavla.

Osvrćući se na značenje rođenoga Isusa Krista, Spasitelja svijeta, nadbiskup Bozanić je upozorio na odlomak iz Lukina evanđelja, preko kojega nas upućuje da otvorena srca prihvatimo poruku Svjetla i dar milosti. ´Često puta nas obuzima zapanjenost pred načinom na koji Bog vodi povijest čovječanstva.´ Čini se, napominje nadbiskup Bozanić, da se večeras rođeni Isus Krist gotovo skriva u tišini, douštajući ljudima da se zavaravaju kako su oni pravi i jedini protagonisti ljudske povijesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome je upozorio na propasti velikih carstava u povijesti naroda i čovječanstva od najranijih vremena sve do danas. Povijesno iskustvo, dodao je, pokazuje uzdizanje, ali i pad ljudskih kraljevstava i imperija, vladara i predsjednika, potičući nas da ozbiljno uzmemo u obzir poruku Evanđelja koje svjedoči o djetetu Isusu, rođenom u Betlehemu, koji je svojim rođenjem postao radost za sav narod.

Blagdan Božića za nas vjernike je blagdan nade, premda je čovječanstvo donijelo sa sobom u treće tisućljeće ogroman teret grijeha i zla, ocijenio je. ´Nikakvo nas zlo ne može uplašiti, premda se kao pojedinci prepoznajemo u srcu grešnicima i bijednicima. Postoji Spasitelj koji nas oslobađa - s njim je moguće vratiti se u život, život koji poštuje neizmjerno dostojanstvo svakoga ljudskog bića´, rekao je zagrebački nadbiskup.

Čestitajući Božić svim vjernicima pozvao je da dar Božića prihvatimo kako bismo ga živjeli obnovljenim žarom u poniznosti, poput betlehemskih pastira, koji se povjeravaju riječi Božjoj, koju je izrekao anđeo.

Nadbiskup je poželio da uz novorođenoga Krista i Djevicu Mariju pronađemo naše jedino spasenje i uzrok našoj radosti u novom životu koji svakodnevno prima snagu iz vjere i nade iz oduševljenja prave ljubavi, one koja se daruje i oprašta, koja je strpljiva i zna razumijeti i pomoći. Ta snaga tješi nas i daje hrabrost svakome od nas i nudi razloge za nadu i život, poručio je nadbiskup Bozanić.

Ponoćki u zagrebačkoj katedrali bio je nazočan i potpredsjednik Vlade i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara