Bozanić: Ugovori između Hrvatske i Svete Stolice se dobrim dijelom izvršavaju

PREDSJEDNIK Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Josip Bozanić ocijenio je danas da se ugovori između Hrvatske i Svete Stolice dobrim dijelom izvršavaju.

Glede privatizacije Croatia osiguranja i udjela Crkve u vlasništvu te osiguravajuće kuće, o čemu pišu javna glasila, nadbiskup je rekao kako ta inicijativa nije došla od strane Crkve, nego od javnosti i predstavnika vlasti.

Crkva o tome nema službeno stajalište i tu će inicijativu razmotriti Hrvatska biskupska konferencija, rekao je nadbiskup Bozanić na današnjoj konferenciji za novinstvo odgovarajući na pitanje koliko je zadovoljan tempom provedbe ugovora između Hrvatske i Svete Stolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Crkva je spremna pomoći državi da izvrši obveze koje je preuzela ugovorima", izjavio je Bozanić, dodavši kako "treba ozbiljno shvatiti što potpisujemo", te da nije sve izvršeno što je utvrđeno tim ugovorima i da to ostaje zadaća.

Dodao je da su ugovori dokumenti koji zahvaćaju dinamični život te zahtijevaju stalan dijalog između Crkve i države, dobra su osnova za rješavanje svih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice, znak su demokratske svijesti i pomoć demokratskim procesima u Hrvatskoj.

Istaknuo je da Crkva u svim tim pitanjima želi biti suradnička, a ako nešto traži, to je radi toga da bi mogla vršiti svoju misiju.

Današnja konferencija za novinstvo organizirana je u povodu Svjetskoga dana sredstava društvenog priopćavanja, završne proslave 150. obljetnice Zagrebačke metropolije te trećeg pohoda Hrvatskoj pape Ivana Pavla II.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara