Bozanićev "obračun s njima" u Jasenovcu: Nisam se došao ispričavati!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Miroslav Kiš (Cropix)

UMJESTO naklona nad nevinim žrtvama u koncentracijskim logorima i molitvom, posjet zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u Jasenovac pretvorio se u prvorazredni skandal koji će sasvim sigurno daleko odjeknuti i izvan granica.

Umjesto poklona žrtvama napadi na one koji napadaju Crkvu

Naime, u svojoj homiliji na Jasenovcu Bozanić je iskoristio prigodu napasti sve one, koji prema njegovu mišljenju, neprestano napadaju Crkvu. Zatražio je istinu o broju žrtava u Jasenovcu te objavu njihova imena, a s mjesta najvećeg stradanja ljudi od ustaškog režima Bozanić je više puta zatražio istinu o žrtvama komunističkog režima. Bozanić je na mjestu gdje su pripadnici NDH-a masovno ubijali zavapio i o nepravdi "Bleiburga" čije je žrtve neprestano spominjao. Poglavar Crkve u Hrvata naglasio je kako se u Jasenovac, službeni Kaptol ne dolazi nikome ispričavati.

"Ovdje u Jasenovcu, osjećamo duboku bol zbog svih žrtava, a posebno zbog onih koji su ovdje trpjeli i bili ubijeni od strane pripadnika hrvatskoga naroda, a još više od strane pripadnika Katoličkoj crkvi", rekao je u propovijedi zagrebački nadbiskup kardinal Josipa Bozanića prigodom molitve Trećega časa u župnoj crkvi u Jasenovcu.

Bleiburg nije posljedica Jasenovca

Riječ je o povijesnom koraku za Crkvu u Hrvata koja je godinama, točnije već 64 godine izbjegavala odlazak na područje bivših koncentracijskih logora iz Drugog svjetskog rata dok je isto vrijeme "prvu svećeničku ligu" slala u Bleiburg upakirala je kao hodočašće u spomen žrtvama-svećenicima. Bozanić je svojoj homiliji najoštrije osudio ustaške zločine, no propovijed se ubrzo pretvorila u politički govor.

"Dobronamjernomu čovjeku ne može biti jednostavno ni razumjeti, a kamoli prihvatiti tumačenje da su žrtve Bleiburga i 'križnih putova' posljedica onoga što je ustaški režim počinio u Jasenovcu. Skamenjeni od čuđenja mogli smo slušati opravdavanja nasilnika u Domovinskome ratu (1991. - 1995.) koji su tolike poubijali, razorili mnoge obitelji i domove, nanijeli neizrecivu bol i protjerali s njihovih ognjišta nevine ljude, kao da je to bilo preventivno djelovanje da se ne bi ponovila zvjerstva iz ustaškoga logora u Jasenovcu. Još je nerazumljivije da se danas s političkih pozornica, bez posljedica za javno izgovorenu laž, propagira da je Katolička Crkva uporište ustaštva", rekao je Bozanić u svojoj homiliji dodajući da se dobro zna koliko su bile, upravo žrtve jasenovačkog logora, iskorištavane u svrhu stigmatiziranja hrvatskoga naroda kao genocidnoga naroda i hrvatske države kao nepoželjne jedinice.

Komunistički režim

"Znamo da su zloporabe išle do mjere opravdavanja mnogih ubijanja i zločina koji još uvijek nisu dobili svoje pravo ime; i to ne samo neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, nego i u sve vrijeme komunističkoga režima, kao i u pripremanju i provođenju agresije i nasilja u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća", rekao je Bozanić koji je više puta naglasio da žrtve Jasenovca traže istinu a posebice onu koja bi bila vezana uz točan broj žrtava i njihova imena.

"Ne smijemo zaboraviti dragocjeni uzor hrabrih svjedoka, među kojima je, nedvojbeno najuzorniji, blaženi Alojzije Stepinac. Istina o njemu prešućivana je, zatim iskrivljivana, da bi se – prekrivena plaštem laži – morala i još uvijek mora probijati do pameti i srdaca novih naraštaja. Žrtve u jasenovačkome logoru vape za istinom, one vape za istinom i o našemu Blaženiku. Žrtve jasenovačkog logora bit će poštovane kada im se pristupi s poštovanjem, koje se očituje i u brizi za istinitim i cjelovitim popisom žrtava - do mjere da ne budu instrument ničijih političkih zabluda i manipulacija", naglasio je Bozanić u propovjedi dodajući da prepoznaje grijeh onih koji su nedostojno nosili katoličko ime no da Katolička Crkva nikada u tome i takvim zločinima nije sudjelovala niti ih je podupirala.

"Molimo za žrtve ustaških zločina, a dižemo vapaj za žrtve komunizma"

"I dok ovdje s kršćanskim pijetetom molimo, spominjući se žrtava ustaškoga režima, s ovog mjesta dižemo svoj vapaj i za istinom o žrtvama komunističkoga režima, jer nažalost još uvijek se u nas taji, skriva i niječe zločin komunizma učinjen tijekom rata, poraća i sve vrijeme njegove strahovlade", rekao je Bozanić koji je u svojoj homiliji sam sebi postavio pitanje: Pa, zašto smo danas ovdje?

"Ne dolazimo iznijeti – premda to od nas neki i dalje traže – isprike, opravdanja, očitovanja, neka politička stajališta. Upravo su ona, oslonjena na neistinu, često zagadila istinu. Ipak, dobro je reći da je Crkva uvijek očitovala svoju slobodu od političkih i drugih bezbožnih motiva koji su vodili um nalogodavaca i ruke krvnika u svim diktaturama, od onih koji su stvarali boljševičke gulage, nacističke i fašističke koncentracijske logore, kao i komunističke kazamate. Crkva je to činila i činit će, iako je za to plaćala visoku cijenu životima svojih vjernika i predstojnika; iako se na nju nabacivalo blatom bez utemeljenja", rekao je Bozanić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara