Božinović: Ove godine bilo je 3200 nezakonitih prelazaka granice

Božinović: Ove godine bilo je 3200 nezakonitih prelazaka granice
Foto: Hina

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je izjave iz Bosne i Hercegovine da se osam tisuća migranata, koji više nisu u BiH, nalazi u Hrvatskoj te utvrdio da broj nezakonitih prelazaka cijele granice, uključujući i onu sa Srbijom, ove godine iznosi ukupno 3200.

"Bilježimo 26 posto povećanje broja nezakonitih prelazaka, pri čemu je još uvijek značajan dio na granici s Republikom Srbijom", kazao je u ponedjeljak Božinović i dodao da hrvatska policija radi svoj posao u skladu sa zakonom i šengenskim pravilima, sve u cilju jačanja javnog reda, mira, sigurnosti i zaštite poretka za sve građane i goste Republike Hrvatske.

Na pitanje novinara kako komentira da na području Drežnice građani često viđaju izbjeglice, Božinović je kazao da policija zaustavlja migrante na granici te da ima i nekoliko ''prstenova'' kojima prati i privodi eventualne krijumčare koji su u vezi s ilegalnim migrantima.

"Odgovor za svaku od tih mogućnosti"

"Uvijek postoji mogućnost da se netko provuče, ali u konačnici imamo odgovor za svaku od tih mogućnosti", kazao je ministar Božinović i dodao da je ove godine broj procesuiranih krijumčara povećan za više od 70 posto.

"Na ruti koja ide od Grčke preko Albanije i Bosne i Hercegovine možemo smanjiti protok migranata samo diplomatskim putem, preko institucija EU-a, što i činimo", kazao je.

"U najvećem dijelu se radi o ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama koje su u potrebi traženja sigurnog skloništa, i ukoliko svi na toj trasi odrade svoj dio posla, utoliko će pritisak na granice biti manji", kazao je.

Hrvatska policija je jaka, snažna i fleksibilna i u svakom trenutku jamči sigurnost, dodao je.

"Unatoč tome, Hrvatska istodobno snaži policiju tehničkim sredstvima i većim brojem ljudi", kazao je Božinović i dodao da će ove godine u sustav školovanja ući 600 policajaca, u odnosu na 380 prošle godine.

"Predviđamo da ćemo se godinama morati nositi s pitanjima ilegalnih migracija", zaključio je Božinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara