Božinović policajcima osigurao zimske odore mjesec dana nakon početka zime

Božinović policajcima osigurao zimske odore mjesec dana nakon početka zime
Foto: PIXSELL/Igor Šoban
 
NAKON što je Index u više navrata upozoravao na katastrofalnu situaciju u opremljenosti policajaca, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović se danas, više od mjesec dana nakon kalendarskog početka zime, pohvalio kako je riješio problem zimskih jakni i ostale opreme za policajce. 
 
Predstavnici hrvatskih tekstilnih i obućarskih tvrtki potpisali su s ministrom Božinovićem ugovore i okvirne sporazume za nabavu policijskih odora i opreme, vrijedne 112,6 milijuna kuna.
 
U proračunima uvijek dovoljno sredstava
 
"Ne želim da ikada više pitanje opremanja policajaca bude problem. Jer to ne mora i ne smije biti problem. Uvijek je u proračunima bilo dovoljno sredstava", kazao je Božinović, pojašnjavajući da su ugovori potpisani na jednogodišnje ili dvogodišnje razdoblje.
 
Dodao je i da je "u ovom dijelu posla ministarstvo logistika, odnosno servis hrvatske policije". "Mi smo tu da hrvatskim policajcima osiguramo temeljne uvjete da bi mogli raditi svoj odgovoran i težak posao", dodao je ministar.
 
"Hrvatski policajac opremljen od cipela do kape proizvodima hrvatskih proizvođača"
 
Kazao je i da je MUP krajem prošle godine donio plan nabave i financijski plan kojim su "jasno, precizno i transparentno" usvojili dokumente koji su 21. prosinca objavljeni na MUP-ovim web stranicama mup-a kako bi svi proizvođači mogli vidjeti što MUP planira nabaviti i koja su osigurana sredstva po nizu stavki za opremu.
 
"Ugovorima smo postigli da je hrvatski policajac opremljen od cipela do kape proizvodima hrvatskih proizvođača", kazao je Božinović, dodajući su sve tvrtke pobijedile su na međunarodnom natječaju te da će MUP raditi sve u granicama svojih mogućnosti kako bi pridonio razvoju gospodarstva.
 
Ispred proizvođača na potpisanim su ugovorima zahvaliti direktor omiškog Galeba Stjepan Pezo i predsjednica uprave Borova Gordana Odor.
 
Sindikalisti se nadaju da će nova oprema biti "adekvatna, a ne za modne piste"
 
Iako zadovoljni potpisanim ugovorima predstavnici policijskih sindikata napominju da hrvatski policajci još nisu "kompletno obučeni u novu opremu" te da bi trebali imati veće plaće.
 
Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je se nada da će nova oprema biti "adekvatna, a ne za modne piste". No, vladi je poručio da bez obzira na povećanje plaća mora više ulagati u policiju. 
 
Pitaju se tko će nositi nove jakne ako ne bude policajaca
 
"Dok stari policajci odlaze mladi su bez interesa za posao koji je potplaćen pa se postavlja pitanje hoće li nove uniforme imati tko nositi", kazao je Jagić.
 
Čelnik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar dodao je da bi prosječna plaća u gospodarstvu trebala biti osnovna neto plaća policijskih službenika.
 
U MUP-u je istaknuto da su uz ove nabave, u tijeku i neke ranije dogovorene te da će se u 2018. ulagati i u održavanje vozila i helikoptera, izgradnju i uređenje objekata te civilnu odjeću za policajce koji rade u civilu.
 
Nose stare i iznošene jakne
 
Podsjetimo, Index je već u više navrata pisao o tome kako policajci primljeni u posljednje dvije godine nisu dobili zimske jakne pa ih posuđuju od starijih kolega. Policajci koji rade taj posao duže vremena, nose stare i iznošene jakne. Iako je rok za zaduženje novih jakni pet godina, većina policajaca nosi istu jaknu i po osam i više godina. 
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na taj problem s kojim se policajci susreću ukazao je Sindikat policijskih službenika koji je u dopisu ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću ukazao na nedostatak opreme.
 
 
Na upit ministarstvu o tom problemu, Index je dobio odgovor kako - rade na tome i zimske jakne se očekuju u "kratko nadolazećem periodu". Odgovor iz MUP-a stigao je 12. rujna prošle godine.

"Uhvatio se u koštac s rješavanjem problema"
 
"Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na čelu je Ministarstva od lipnja 2017. godine i u suradnji sa svojim najužim timom odmah po preuzimanju dužnosti uhvatio se u koštac s rješavanjem ovoga problema stavljajući prioritet na okončanje postupka javne nabave zimskih jakni za novozaposlene policijske službenike i za sve policijske službenike kojima su zimske jakne u neadekvatnom stanju. Prva isporuka zimskih jakni očekuje se u kratkom nadolazećem periodu", zaključuje se u reakciji MUP-a.
 
 
Krajem listopada Božinović je izjavio kako zimske jakne, obuća i dijelovi odore za policijske službenike stižu do kraja godine. 
 
Božinović je rekao da su po tim pitanjima postojali zaostaci koji se nisu rješavali pa su kadrovskim ekipiranjem i velikim trudom uspjeli potpisati ugovore o poslovnoj suradnji s hrvatskim tvrtkama o nabavi policijske opreme koja će u potpunosti biti hrvatske proizvodnje.
 
 
Božinović je rekao će tijekom studenog i prosinca biti isporučeno 5.000 jakni, vrijednosti gotovo pet milijuna kuna, obuće u vrijednosti gotovo deset milijuna kuna te dijelova policijske odore, hlača i košulja vrijednosti oko 12 milijuna kuna.
 
Početkom godine rješava se "dugoročna nabava"
 
"Početkom 2018. pristupit će se dugoročnoj nabavi i ostale potrebne policijske opreme čime će se ispuniti zadaća potpune opremljenosti modernog hrvatskog policajca", rekao je ministar.
 
Početkom studenoga jakne još nisu stigle. 
 
 
Sindikat policijskih službenika upozorio je novim dopisom ministra kako je 19. rujna obećao jakne u "roku od mjesec dana" i da je taj rok prošao. S obzirom na to da se policajci smrzavaju na terenu jer rade na temperaturama ispod nule u džemperima, sindikat je zatražio ostavku Božinovića. 
 
U sindikatu kažu kako im o smrzavanju policajaca sad već dojavljuju i građani. Kako se ističe u dopisu, ispod svake granice ljudskog dostojanstva je činjenica da se jedan policajac smrzava u džemperu dok drugi pored njega hoda u zimskoj jakni. Zbog svega navedenog, sindikat je Božinovića optužio za "davanje lažnih obećanja" i "izvođenja predstava u javnosti".

Dio zimske opreme stigao 22. prosinca
 
22. prosinca prošle godine, iz MUP-a je priopćeno kako je nabavljen dio opreme za policajce. MUP-u je isporučeno 17,000 hlača, 12,000 košulja dugih rukava, 2700 kišnih kompleta, preko 146 tisuća ljetnih i zimskih čarapa. Isporučena oprema uključuje i 5170 vodo i vjetronepropusnih jakni, 11,500 gležnjača i visokih zimskih cipela, 1000 vunenih kapa vunenih i 350 komada sportske opreme.
 
 
Uz to, ugovorena je i nabava takozvane ostale odore u vrijednosti od oko 2,8 milijuna kuna, u što su uključene jakne, rukavice i kombinezoni za prometnu policiju, radna odjeća i zaštitna oprema za djelatnike uslužnih poslova, poput konobara, čistačica, kuhara i domara.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara