Božinović: Sutra bismo mogli imati još više novozaraženih

Božinović: Sutra bismo mogli imati još više novozaraženih
Foto: Nova TV

NACIONALNI stožer postrožio je mjere za svadbe, ali i sva druga okupljanja. Vraća se samoizolacija za putnike iz Srbije i BiH, a maske postaju obvezne i u nekim zatvorenim prostorima. Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović otkrio je za Dnevnik Nove TV detalje o najnovijim mjerama.

"Rade se novi testovi, ne mogu isključiti da sutra ne bude neki približan broj, možda i veći", kazao je. 

Premijer je danas bio u Sloveniji, a Božinović je objasnio koje mjere su tražili od nas kako ne bismo završili na crvenoj listi te s kojim zemljama će Hrvatska pooštriti mjere.

"Mi smo razgovarali kako bi uskladili naša postupanja. Imali smo danas i sastanak u vladi i zaključak je da je ovo jedan maraton. Ovo nije utrka na kratke staze. Cjepivo možda neće doći ni za godinu ili dvije", kazao je. Odgovorio je i na pitanje o pooštravanju mjera sa susjednim zemljama. 

"Što se tiče prelaza granica sigurno ćemo pooštriti mjere, neki će morati ići u dvotjednu samoizolaciju ili doći s testom koji pokazuje da nisu zaraženi. To se odnosi na treće zemlje, BiH, Srbiju... Studenti koji studiraju će morati proći samoizolaciju", kazao je. 

Ako se ode na svadbu u Beograd, ne mora se ići u samoizolaciju jer smo EU državljani, a Božinović kaže da se tu radi o preporukama Europske komisije. 

"Uvođenje samoizolacije za putnike iz Srbije i BiH je jedina racionalna mjera", odgovorio je Božinović. 

Obavezne maske u trgovinama

Maske u trgovinama bit će obavezne od početka idućeg tjedna, a Božinović kaže da će to biti obaveza. "Ne moraju biti medicinske maske, ali ponavljam, jesen bi mogla biti ozbiljniji izazov, a onda bi i mjere mogle biti malo čvršće", kazao je. 

Gosti u ugostiteljskim objektima neće morati nositi maske, odnosno one neće biti obavezne. Obavezne će biti za osoblje. 

"Ako se održava razmak, virus je tu nemoćan, no tamo gdje dolazi do bliskih kontakata, to je situacija u kojoj se virus brzo širi i u tom smislu smo danas donijeli preporuke, jer su nam to glavna žarišta", kazao je. 

Komentirao je i eventualnu zarazu turista. "Oni su sigurni, nemamo niti jedan primjer turista koji se zarazio u Hrvatskoj", kazao je. 

U Istri planiraju ograničiti rad klubova do dva u noći, a Božinović otkriva hoće li isti model vrijediti i za ostatak zemlje. 

"Još ćemo o tome razmisliti", napomenuo je. 

Na pitanje jesu li već prije trebali postrožiti mjere, odgovara: "Ovo je jedna duga borba, netko kaže i do dvije godine. Svaka mjera koja znači zatvaranje neke djelatnosti, pitanje je hoćete li otvoriti po zimi, kada budu još teži uvjeti. Nije ovo nimalo lagano", napomenuo je i dodao kako planiraju vratiti svakodnevne konferencije za novinare Nacionalnog stožera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara