Brajša: Stariji štićenici koji put pokažu mlađima svoje spolne organe

"AKO NE možete s djetetom na kraj, udarite ga", kaže ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša. Djeca u Centru, kao i svaka druga, kaže imaju spolni nagon te oni o tome razgovaraju, a oni stariji koji put pokažu mlađima svoje spolne organe.

Brajša je sva uplakana poručila da nije istina da su djeca u Brezovici seksualno zlostavljana, tvrdeći da su krivo optuženi, ali da će istina prije ili kasnije izaći na vidjelo.

Još prije tri godine inspekcija Ministarstva rada i socijalne skrbi utvrdila je da se u tom domu zlostavljaju djeca, ali nadležne institucije ništa nisu poduzele.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kaže kako Državno odvjetništvo, kao ni zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, nikada nisu zaprimili formalnu kaznenu prijavu o navodnom zlostavljanju djece u Caritasovu domu u Brezovici, nego samo nepotpisanu prijavu upućenu iz udruge Hrabri telefon.

Ravnateljica Caritasa odbacuje optužbe o seksualnom zlostavljanju.

“Normalno je da oni, posebno dečki, o tome razgovaraju, jer ako su retardirani u glavi, nisu u tijelu, i imaju prirodni spolni nagon kao svako drugo dijete. Spolni život danas počinje od desete, jedanaeste godine! Kod nas, jasno, to ne mogu, ali da oni o tome razgovaraju, da oni stariji koji put pokažu mlađima svoje spolne organe i slično, ja to neću poreć" – objasnila je Brajša Novom listu.

Brajša ne poriče da se nad štićenicima Caritasova doma primjenjuje sila.

“Gledajte, zar dijete i doma ne dobije koji put fizičku kaznu? Ako ne možete s njime na kraj, udarite ga, a imate ih možda dvoje. Ovdje svaka kućica ima po petnaestero djece" – kaže Brajša.

Zlonamjerne priče su krenule, kako tvrdi Brajša, kada su Dom posjetili volonteri Hrabroga telefona i podijelili djeci letke. Djeca su im, tvrdi Brajša, pričala o tome što im se događalo prije nego su došli u dom, a na kraju je zaključeno da su to doživjeli u Domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći primjer, Brajša je spomenula slučaj sedmogodišnjeg Hrvoja. On od udomiteljice uvijek traži da zatvori vrata kupaonice, a nakon što je njezin muž jednom ušao u kupaonicu od njega je zatražio da iziđe van. Kada su ga pitali zašto, Hrvoje je rekao da mu je tata kod kupanja ulazio u guzu i to ga je jako boljelo.

Mama se mazila, kako je opisao Hrvoje, s Josipom (najstariji sin) dok je njega tata pr... i plakao tražeći od tate da ga pusti na miru i da prestane. Josip je pokazao rukom kako je mamu dirao po grudima i genitalijama i morao pišu stavljati mami u guzu.

Privatne veze Brajše i Žganeca

Dugogodišnje zataškivanje zlostavljanja djece u Brezovici Vijesnik objašnjava privatnim vezama Jelene Brajše i Nine Žganeca, tada pomoćnika ministra Davorka Vidovića, a danas državnog tajnika za socijalnu skrb u ministarstvu Nevena Ljubičića. Naime, Žganec je tada bio u braku s nećakinjom Jelene Brajše.

Žganec je tvrdio da je Ministarstvo u Brezovici našlo neke nepravilnosti, da je nadzor obavljen više puta, te da je ustanovi preporučeno što treba promijeniti da se situacija popravi. Vjesnikov izvor tvrdi da državni tajnik za socijalnu skrb više nije u braku s nekadašnjom suprugom, pa više nema potrebe zataškavati slučaj.

Za zlostavljanje je znao i tadašnji ministar Davorko Vidović. On je Novom listu  rekao kako je nalaz stručne ekipe Ministarstva bio puno gori nego što su mogli zamisliti.

Po njegovim riječima, dom nije imao potpuno transparentno financijsko poslovanje, a nisu postojali ni kvalitetni pedagoški standardi u ophođenju s djecom. Vidović tvrdi da su cijelu priču proslijedili državnom odvjetništvu.

Za dugogodišnje mirovanje predmeta u ladici, po svemu sudeći, najviše je “zaslužna” Božica Cvjetko, zamjenica državnog odvjetnika za mladež.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara