Branitelji liječeni od PTSP-a od vlade traže da ih se prestane progoniti

ZAJEDNICA udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) zatražila je danas od Vlade i Ministarstva branitelja da prestane s "progonom branitelja oboljelih od PTSP-a", pogotovo onim najnovijim, oduzimanjem vozačke dozvole.

Za branitelje oboljele od PTSP-a dopis ministra Pančića uredima Ministarstva branitelja i liječničkim komisijama o preispitivanju vozačkih dozvola za oboljele od PTSP-a je diskriminirajući i sramotan, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Dubravko Svedrec.

Od Vlade je zatražio da javno objavi podatak o tome koliki postotak od ukupnog broja prometnih nesreća su skrivili hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a.

Svedrec je rekao kako je premijer Ivica Račan 2001. obećao da će riješiti problem oboljelih branitelja, pitajući ga podrazumijeva li oduzimanje vozačke dozvole, kao i famozno testiranje upitnikom MMPI-2 rješavanje tog problema.

Naveo je da Pančić i Vlada četiri godine proganjaju hrvatske generale, invalide, oboljele branitelje.

Blaženka Gogić, smijenjena pomoćnica ministra Pančića, ponovno je pozvala Vladu i posebno potpredsjednika Antu Simonića u čijem je resoru Ministarstvo branitelja da zaustave nove postupke prema oboljelim braniteljima, da se dobro informiraju i vide hoće li iza toga stati.

"Ovo što se prema braniteljima radi, automatsko oduzimanje vozačke dozvole oboljelima od PTSP-a je kršenje ljudskih prava, kršenje pravilnika po kojemu se daje vozačka dozvola i govori samo o velikom neznanju ministra Pančića jer dijagnoza PTSP automatski nije vezana za oduzimanje vozačke dozvole", rekla je Gogić.

Podsjetila je kako je prije šest mjeseci premijeru Račanu uputila otvoreno pismo da bi ga upozorila na pogrešnu politiku prema braniteljima, ali da odgovor nije dobila.

"Prioritet Ministarstva branitelja nije traženje onih koji su lažni invalidi i oduzimanje prava, nego suprotno, brinuti se za one koji su stvorili ovu državu, a traženje lažnih invalida mora biti usputni posao", zaključila je Gogić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara