Brantelji spriječili let slovenskog Galeba u Puli: "Budi ružne uspomene"

Brantelji spriječili let slovenskog Galeba u Puli: "Budi ružne uspomene"
Foto: Facebook/Zračna luka Pula

ZRAČNA luka Pula je objavila kako će se od 15. do 18. veljače ujutro i popodne odvijati trenažno letenje aviona koji je služio za školovanje jugoslavenskih pilota.

"Dragi prijatelji,

obavještavamo vas da će se u zračnoj luci Pula i neposrednoj okolici odvijati trenažno letenje zrakoplova SOKO G-2 Galeb koji je u privatnom vlasništvu. G-2 je višenamjenski školski zrakoplov s mlaznim motorom koji se vrlo često koristio za školovanje vojnih pilota u bivšoj državi. Termini letenja su sljedeći:

15. 2. - 18. 2. 2019.
-09:30 - 10:30
-12:00 - 13:00
-15:00 - 16:00

Planirani odlazak zrakoplova jest 18. 2. u 17 sati", napisali su na svojoj Facebook stranici.

Slovenski mediji objavili su danas da je na zračnoj luci Pula prizemljen jedan od jugoslavenskih Galebova koji je trebao letjeti nad Pulom.

Kako piše 24ur, avion je imao sve potrebne dozvole, ali je let nad Pulom zaustavljen zbog pritužbi hrvatskih ratnih veterana. Avion je sletio na pulski aerodrom, a fotografija se proširila društvenim mrežama, nakon čega je reagirala Udruga hrvatskih ratnih veterana. Prosvjedovali su, kako javlja 24ur, zbog oznake JNA na avionu koja, kako su rekli, "budi ružne uspomene".

Primož Jovanović, pilot i poznanik vlasnika aviona kazao je da je isti avion već više puta sudjelovao na mitinzima u Hrvatskoj i da do sada nikada nisu imali problema.

"Radi se o avionu koji nikada nije sudjelovao u ratu. A i da je, to je dio naše zajedničke povijesti. Po svijetu lete i avioni s nacističkim oznakama pa nikad ne dolazi do incidenata", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara